24 de psihologi școlari din raioanele Cahul și Ungheni vor fi instruiți să devină facilitatori în cadrul Programului de educație parentală CONECT – Adolescența pe înțelesul părinților. De pe 27 mai până pe 13 iulie, în cadrul unui stagiu de instruire, specialiștii vor învăța să livreze Programul CONECT părinților de adolescenți.
Facilitatorii vor participa la 13 sesiuni online, moderate de către, coautorii programului CONECT, președinta CNPAC și psihologa, Daniela Sîmboteanu, psihoterapeuta din România, Sorina Petrică, psihologa, Victoria Gonța și consultantul în drepturile copilului, Iosif Moldovanu.
Durata instruirii este de 52 ore, timp în care facilitatorii vor aborda subiecte precum comunicarea empatică, educația pentru sănătate, consilierea vocațională, puterea decizională și securitatea personală a adolescentului.
„Prin acest program ne propunem să creștem reziliența comunitară față de violență, iar cu ajutorul psihologilor școlari să ajungem la părinții de adolescenți care vor învăța despre nevoile specifice vârstei adolescenței și provocările părinților de a menține o relație de acceptare și suport cu adolescenții lor”, a menționat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, coautoarea și formatoarea programului.
La finalizarea stagiului de instruire, cei 24 psihologi vor livra Programul CONECT pentru circa 700 de părinți și îngrijitori de adolescenți din raioanele Cahul și Ungheni pentru a le dezvolta competențe parentale. Astfel, în perioada august 2021- februarie 2022, vor fi organizate circa 20 de grupuri de părinți CONECT, fiecare grup participând la 15 sesiuni în cadrul programului.
”Parentalitatea pentru părinții de adolescenți este provocatoare, de aceea este important să venim cu suport informațional și instrumente utile pentru aceștia. Pentru a crește generații sănătoase, este important să avem părinți informați, puternici și sănătoși, iar în rezultat vom avea copii care trăiesc o viață mai bună”, a evidențiat Gheorghe Trofin, coordonator de programe protecția copilului, UNICEF Moldova.
Activitatea contribuie la realizarea Strategiei intersectoriale privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale și se înscrie în prevederile Foii de parcurs al MECC, pentru 2021-2023, „Să asigurăm un mediu protector pentru copii”, aprobate în ianuarie 2021.
„Mizăm foarte mult pe implicarea facilitatorilor în dezvoltarea competențelor părinților. Mulțumim CNPAC și finanțatorilor pentru acest program important, care vine să răspundă nevoilor adolescenților de astăzi. Sperăm să-l putem extinde în toată țara, în special pentru că nu avem încă un plan de acțiuni aprobat pentru Strategia de educație Parentală”, a concluzionat Valentin Crudu, șeful Direcției învăţământ general din cadrul Ministerului Educației Culturii și Cercetării.
CONECT- Adolescența pe înțelesul părinților este un program de educație parentală adresat părinților de adolescenți, care este realizat de CNPAC, în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării, dar și cu Direcțiile Educație din Cahul și Ungheni, în cadrul Proiectul EVA „Promovarea egalităţii de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanţat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.