#educatiaNUdoare. Adriana Vasilcov, regizoare: „Au fost profesori care m-au susținut și profesori care mi-au tăiat aripile”

3
Adriana Vasilcov regizoare educatiaNUdoare

Adriana Vasilcov, regizoare de scurtmetraje și filme documentare, precum este cel lansat în anul 2023 – „Omul fără linia vieții”, își aduce aminte cu drag de anii săi de școală. Totuși, Adriana recunoaște că au existat momente în care s-a simțit neînțeleasă, marginalizată sau nesusținută.

În cadrul campaniei naționale de sensibilizare #educatiaNUdoare, lansată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) la 1 noiembrie curent, Adriana a fost invitată să povestească despre impactul pe care l-au avut asupra sa profesorii.

Cel mai important impact asupra regizoarei l-a avut profesoara de istorie care a fost, după cum spune chiar ea, un exemplu de om bun, cald, empatic, care a încurajat-o atunci când a avut cea mai mare nevoie, ajutând-o să-și dezvolte încrederea în sine. 

Întrebată fiind cum ar trebui să fie mediul școlar astfel încât să-i motiveze pe actualii și viitorii elevi să-și cunoască, dar și să-și dezvolte întregul potențial, Adriana a spus că „un mediu școlar prietenos se bazează pe respect reciproc, comunicare și acceptare”.

„Dacă vrem să schimbăm lucrurile în bine, este esențial să ne implicăm cu toții – profesori, elevi și părinți”, concluzionează regizoarea.

Informăm că #educatiaNUdoare se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”.

Programul campaniei este unul complex, vizând discuții cu viitorii pedagogi, dar și activități „De la egal la egal” desfășurate de participanții Școlii de Vară SAFETEEN în instituțiile de învățământ unde își fac studiile. Întru evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice, în cadrul campaniei vor fi publicate 10 istorii motivaționale, care vor fi transpuse și într-o expoziție fotografică care va încheia campania.

Campania #educațiaNUdoare este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.