Andriano Marian, cunoscut în special pentru proiectul „Moldovan National Youth Orchestra”, s-a alăturat campaniei #educatiaNudoare, împărtășind momente marcante din anii săi de școală. Dirijorul a vorbit despre influența profundă pe care a avut-o studiul într-o clasă cu profil muzical asupra carierei sale.
„Faptul că am fost o clasă muzical-corală și că am participat la multe festivaluri internaționale a fost un lucru definitoriu. Noi de mici copii concertam la Sala cu Orgă, cea mai importantă instituție din țară, ceea ce era extrem de fain”, a declarat Andriano.
Dirijorul consideră că profesorii rămân în memoria elevilor nu pentru informațiile predate, ci pentru experiențele și lecțiile de viață oferite. „Ne amintim de profesori nu pentru că ne-au învățat cât face doi plus doi. Noi, de fapt, îi ținem minte pentru discuțiile din afara acestor informații teoretice. Aceleași discuții ne influențează mai mult”, subliniază el.
În plus, Andriano oferă un sfat tinerilor, încurajându-i să își îmbogățească anii de școală prin activități extracurriculare. „E foarte important să faci și chestii extrașcolare. Fă ce-ți place: cântă la vioară, la trombon, fă sport. Fă mult mai mult decât ce poți face la școală. Acest lucru te va învăța să apreciezi timpul, să muncești, să fii foarte activ”, a concluzionat dirijorul.
Informăm că #educatiaNUdoare se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul campaniei este unul complex, vizând discuții cu viitorii pedagogi, dar și activități „De la egal la egal” desfășurate de participanții Școlii de Vară SAFETEEN în instituțiile de învățământ unde își fac studiile. Întru evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice, în cadrul campaniei sunt realizate 10 istorii motivaționale, care vor fi transpuse și într-o expoziție fotografică care va încheia campania.
Campania #educațiaNUdoare este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.