#educatiaNUdoare. Artista Aliona Triboi: „Este important ca profesorul să simtă un suflet sensibil și să-l încurajeze cu un cuvânt”

6
Aliona Triboi despre profesori

Aliona Triboi, solista trupei „Provincialii” și actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, se alătură campaniei naționale de sensibilizare #educațiaNUdoare, lansată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) pe 1 noiembrie 2024. În cadrul monologului, ea povestește despre profesorii care i-au dezvoltat dragostea față de artă.

„Pentru mine, liceul a fost cea mai dulce perioadă”, spune Aliona, povestind cu respect și admirație despre pedagogii de la școală, care au predat materia lor cu dedicație.

Un exemplu demn de urmat pentru ea și colegii săi a fost profesoara de limbă și literatură română. Deși la început vocabularul ei sofisticat era sursă de glume printre elevi, cuvintele folosite de ea au devenit rapid integrate și în limbajul lor.
 

Aliona își amintește cu drag de pedagogul de vioară de la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Chiril Paraschiv, deoarece i-a dezvoltat nu doar pasiunea de a cânta la vioară, ci și de a explora arta în toate formele ei. Îi mulțumesc profesorului meu de vioară pentru faptul că a știut să vadă în mine o personalitate, chiar dacă eram doar un copil”, spune Aliona.

În opinia Alionei, școala poate să devină un spațiu prielnic pentru copii atunci când pedagogii oferă nu doar cunoștințe, ci și sprijin emoțional.  „Este important ca profesorul să simtă un suflet sensibil și să-l încurajeze cu un cuvânt, să oprească nedreptatea”, afirmă artista.

Aliona subliniază faptul că o relație de succes între profesor și elev poate fi creată cu ajutorul părinților. „Este foarte important să pornească educația de acasă, din familie. Părintele trebuie să-i explice copilului că el trebuie să respecte profesorul, să-l asculte și să se comporte ca atare, disciplinat”, concluzionează artista.

Informăm că #educatiaNUdoare se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul campaniei este unul complex, vizând discuții cu viitorii pedagogi, dar și activități „De la egal la egal” desfășurate de participanții Școlii de Vară SAFETEEN în instituțiile de învățământ unde își fac studiile. Întru evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice, în cadrul campaniei sunt realizate 10 istorii motivaționale, care vor fi transpuse și într-o expoziție fotografică care va încheia campania.

Campania #educațiaNUdoare este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.