În cadrul campaniei naționale de sensibilizare #educatiaNUdoare, inițiată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), 67 de elevi și eleve de la Gimnaziul „Grigore Vieru” din satul Iurceni, raionul Nisporeni, au participat la un atelier special de informare dedicat prevenirii violenței în mediul școlar.
Elevii au discutat despre importanța respectului reciproc și a comunicării fără violență, învățând cum să recunoască semnele de agresiune și să acționeze corect în situațiile în care sunt martori sau victime ale violenței. Activitatea s-a axat pe identificarea formelor variate de violență și a efectelor pe care acestea le pot avea asupra dezvoltării personale și relațiilor interpersonale.
Directoarea instituției, Galina Nani, a subliniat valoarea unei astfel de colaborări în educația elevilor: „Suntem deschiși la astfel de activități, colaborăm cu drag cu CNPAC și suntem încântați de fiecare inițiativă. Este o onoare pentru noi să facem parte din această campanie națională”.
În cadrul atelierului, elevii au primit informații valoroase despre resursele la care pot apela atunci când se confruntă cu abuz, agresiune sau observă colegi în nevoie. Iată opțiunile de suport prezentate:
- Telefonul Copilului – 116 111
- Chat-ul anonim și gratuit cu un psiholog pe platforma „12 Plus”
- Numărul de urgență – 112
Prin aceste informații, tinerii sunt îndrumați să își dezvolte curajul de a vorbi deschis despre problemele cu care se confruntă și să ia măsuri eficiente pentru a preveni și combate violența.
Despre campania națională de sensibilizare „Educația NU doare”
Campania vizează creșterea conștientizării și prevenirea oricărei forme de violență în mediul educațional, punând accent pe rolul fundamental al școlilor ca spații sigure pentru toți copiii. Aceasta a fost dezvoltată în cadrul Școlii de vară SAFETEEN 2024, organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), la care au participat elevi și eleve din întreaga țară, inclusiv refugiați, oferindu-le oportunitatea de a participa activ la prevenirea violenței și abuzului.
Campania națională se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul activităților este unul complex, vizând lecții deschise pentru viitorii pedagogi, evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice prin realizarea a 10 istorii de succes, inaugurarea unei expoziții fotografice, dar și distribuirea de materiale informative pentru a contribui la diseminarea mesajului și scopului campaniei.
Activitatea este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.