Viorica Tătaru, jurnalista care a realizat documentarul despre ororile războiului din Ucraina – „Drumul războiului” – a împărtășit în cadrul campaniei naționale de sensibilizare #educatiaNUdoare, lansată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), amintiri din anii săi de școală, vorbind despre impactul pe care l-au avut profesorii săi asupra formării ei ca om și ca jurnalist.
Jurnalista își amintește că perioada sa școlară a fost marcată de schimbările majore prin care a trecut Republica Moldova odată cu obținerea independenței, acei ani fiind caracterizați de trecerea de la grafia chirilică la cea latină.
Viorica spune că își amintește cu drag și recunoștință de toți profesorii, dar mai ales de profesoarele de limba română care i-au inspirat pe elevi să studieze literatura română și să vorbească o limbă română curată și corectă.
Cât despre cum școlile ar putea să devină spații prielnice, incluzive și sigure, Viorica spune că este nevoie ca toate părțile implicate în procesul educativ să colaboreze – nu doar profesorii, ci și părinții și elevii.
„Nu există un singur om responsabil sau doar profesorii responsabili de educația copiilor. Trebuie toți să aducem aportul al acest proces”, conchide Viorica.
Informăm că #educatiaNUdoare se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul campaniei este unul complex, vizând discuții cu viitorii pedagogi, dar și activități „De la egal la egal” desfășurate de participanții Școlii de Vară SAFETEEN în instituțiile de învățământ unde își fac studiile. Întru evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice, în cadrul campaniei sunt realizate 10 istorii motivaționale, care vor fi transpuse și într-o expoziție fotografică care va încheia campania.
Campania #educațiaNUdoare este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.