#educatiaNUdoare. Olimpicul Serghei Tarnovschi: „Ar fi bine ca profesorul să găsească o abordare individuală pentru fiecare copil”

4
Serghei Tarnovschi canoist educatiaNUdoare

Serghei Tarnovschi, canoistul moldovean de origine ucraineană care a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, își aduce aminte cu plăcere de anii săi de școală și recunoaște că, doar cu trecerea timpului, a înțeles cât de valoroși au fost aceștia.

Cel mai mare impact asupra sportivului l-au avut antrenorii săi, cu care petrecea mai multe ore pe zi decât cu profesorii. Unul din acești antrenori a fost chiar tatăl său, care i-a cultivat caracterul de luptător și-l încuraja să fie mereu învingător, dar și să înfrunte cu demnitate înfrângerile. „Este foarte important să te susțină cineva cu un sfat, fie el profesor sau o persoană care poate avea rolul de profesor și să te ajute”, a spus olimpicul. 

Întrebat cum poate fi îmbunătățită relația dintre profesori și elevi, Serghei a spus că „uneori trebuie să găsești o abordare individuală pentru fiecare copil, pentru că toți copiii sunt diferiți”. De asemenea, sportivul subliniază că „trebuie de căutat metode noi de predare, de urmat exemplele altori țări, de aplicat metode de joc și de adăugat mai multă diversitate pentru ca profesorul să fie iubit mai mult de copii”.

Campania #educatiaNUdoare se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul campaniei este unul complex, vizând discuții cu viitorii pedagogi, dar și activități „De la egal la egal” desfășurate de participanții Școlii de Vară SAFETEEN în instituțiile de învățământ unde își fac studiile. Întru evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice, în cadrul campaniei sunt realizate 10 istorii motivaționale, care vor fi transpuse și într-o expoziție fotografică care va încheia campania. 
 
Campania #educațiaNUdoare este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.