#educatiaNUdoare. Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru drepturile copiilor: „Profesoara de geografie m-a învățat să valorizez diversitatea”

10

Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copiilor, subliniază legătura directă dintre mediul educațional sigur și dezvoltarea personală și academică a elevilor printr-un monolog realizat în cadrul campaniei naționale de sensibilizare „Educația NU doare”, lansată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii pe 1 noiembrie 2024.

Vasile Coroi este recunoscător profesorilor care i-au predat cu blândețe și cu respect pentru demnitatea umană, accentuând legătura directă dintre reușita academică și personală și educația bazată pe empatie.

Am avut, de exemplu, în clasele gimnaziale, o profesoară de geografie de la care am învățat să valorizez diversitatea. Probabil de acolo am și pasiunea pentru călătorii, dorința de a cunoaște și de a vedea lumea,” spune expertul.

Pentru a construi un mediu educațional sigur și prietenos, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului propune crearea de programe de formare inițială și continuă a profesorilor, introducerea psihologilor școlari în toate instituțiile de învățământ, elaborarea și aplicarea unor politici eficiente de protecție a copiilor în școli.

Avocatul Poporului atrage atenția asupra nevoii de sprijin pentru cadrele didactice, care, la rândul lor, se confruntă cu stres, epuizare profesională sau alte provocări emoționale. „De bunăstarea psiho-emoțională a cadrelor didactice depinde și bunăstarea psiho-emoțională a copiilor”, spune Coroi.

„Mi-aș dori să nu existe stigmatizare, să existe servicii, profesioniști bine pregătiți la care profesorii să apeleze pentru consiliere psihologică gratuită, de calitate”, afirmă Vasile Coroi.

Informăm că #educatiaNUdoare se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul campaniei este unul complex, vizând discuții cu viitorii pedagogi, dar și activități „De la egal la egal” desfășurate de participanții Școlii de Vară SAFETEEN în instituțiile de învățământ unde își fac studiile. Întru evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice, în cadrul campaniei sunt realizate 10 istorii motivaționale, care vor fi transpuse și într-o expoziție fotografică care va încheia campania.

Campania #educațiaNUdoare este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.