#educatiaNUdoare: Viitorii specialiști în educație și psihologie, care-și fac studiile la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, au participat la o lecție publică organizată de CNPAC

9

Pe 18 noiembrie, circa 70 de studenți și profesori de la Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți au participat la o lecție publică organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în cadrul campaniei naționale de sensibilizare „Educația nu doare”.

Evenimentul a avut ca scop sensibilizarea participanților cu privire la importanța promovării educației nonviolente și a unui mediu sigur și motivațional în școli.

Lecția publică a inclus discuții interactive menite să încurajeze viitorii specialiști în educație, psihologie și asistență socială să adopte practici educaționale pozitive și să susțină o cultură bazată pe înțelegere și sprijin. Studenții au împărtășit experiențe personale despre impactul pozitiv al profesorilor care i-au încurajat și sprijinit, evidențiind influența acestora în dezvoltarea lor.

Participanții au subliniat necesitatea extinderii campaniei „Educația nu doare” în cât mai multe instituții din Republica Moldova, specificând că „educația ar trebui să se bazeze pe blândețe, înțelegere, susținere și încurajare din partea atât a profesorilor, cât și a părinților, pentru a crea un mediu în care elevii să se simtă sprijiniți și motivați să își atingă potențialul maxim”.


Despre campania națională de sensibilizare „Educația NU doare” 
Campania vizează creșterea conștientizării și prevenirea oricărei forme de violență în mediul educațional, punând accent pe rolul fundamental al școlilor ca spații sigure pentru toți copiii. Aceasta a fost dezvoltată în cadrul Școlii de vară SAFETEEN 2024, organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), la care au participat elevi și eleve din întreaga țară, inclusiv refugiați, oferindu-le oportunitatea de a participa activ la prevenirea violenței și abuzului. 

Campania națională se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul activităților este unul complex, vizând lecții deschise pentru viitorii pedagogi, evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice prin realizarea a 10 istorii de succes, inaugurarea unei expoziții fotografice, dar și distribuirea de materiale informative pentru a contribui la diseminarea mesajului și scopului campaniei. 

Activitatea este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”. 

Vezi și: Vreți ca școala pe care o conduceți să fie sigură atât pentru elevi și eleve, cât și pentru cadrele didactice? Alăturați-vă Angajamentului pentru Educație Prietenoasă