Astăzi, a avut loc evenimentul de totalizare a campaniei ,,19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”, lansată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, în acest an, cu genericul ,,Adolescenții împotriva violenței”.
Scopul campaniei a fost de a mobiliza și încuraja activitățile locale și naționale pentru o mai bună prevenire a fenomenului și creștere a nivelului de informare în rândul societății. Totodată, prin intermediul acestei acțiuni, ne-am dorit încurajarea participării copiilor și adolescenților în calitate de parteneri-cheie pentru a preveni violența față de copii.
Astfel, inițiativa a implicat participarea elevilor din 14 instituții de învățământ din 10 raioane ale țării. Pe lângă activitățile de informare și sensibilizare, desfășurate cu suportul și implicarea CNPAC, elevii instituțiilor de învățământ partenere au fost participat la diferite activități, care au presupus capacitarea și încurajarea exprimării viziunii privind implicarea lor directă în stoparea fenomenului violenței și crearea unui mediu sigur în școală și comunitate. Lucrările copiilor au fost expuse sub forma unei expoziții, în cadrul evenimentului de astăzi.
La eveniment, au participat Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, Reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), Francesca Bonelli, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, Secretarul de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării și Oficiului Avocatului Poporului.
În cuvântul de salut, președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, a subliniat că această campanie a reprezentat o platformă semnificativă de sensibilizare și un instrument util pentru a face vocea copiilor auzită: ,,Suntem prezenți la un eveniment prin care demonstrăm angajamentul nostru de a contribui la excluderea fenomenului violenței din viața copiilor și a societății, în general. Iar voi, stimați copii, ați devenit actori ai schimbării prin intermediul acestei campanii și promotorii unei vieți fără violență. Suntem convinși că acțiunile inițiate în cadrul acestei campanii nu se for finaliza și veți continua să fiți acei mesageri în sensibilizarea societății și crearea unei mediu nonviolent, tolerant și incluziv.
Francesca Bonelli, reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova, a menționat că: „Trebuie să acționăm împreună pentru o lume și o societate nonviolentă. Prin comportamentul nostru, putem motiva oamenii să respecte principiul toleranță zero față de orice formă de abuz. Rolul nostru este de a facilita accesul copiilor din Republica Moldova și al copiilor din Ucraina la medii sigure, iar rolul vostru este să contribuiți la stoparea fenomenului violenței prin implicare și conștientizare”
Evenimentul și-a propus să asigure un dialog deschis între copii și autoritățile Republicii Moldova despre fenomenul de violență și abuz asupra copiilor, unde au participat reprezentați ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai Oficiului Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.
Prezent la eveniment, Ministrul Alexei Buzu a evidențiat importanța unei asemenea mobilizări prin prisma sensibilizării și conștientizării fenomenului abuzului față de copii, accentuând importanța asigurării unor medii sigure pentru toți copiii. ,,Vă felicit pentru curajul de a fi promotori ai stopării acestui fenomen. Noi, în calitate de autorități, ne vom asigura ca promovarea și educarea unei societăți nonviolente să fie o politică implementată la nivel național, nu doar regional. Or, răspunsul statului la problema violenței împotriva copiilor, în ultimii ani, este manifestat, în special, prin dezvoltarea cadrului legal în domeniul prevenirii abuzului și exploatării faţă de copii”.
La rândul lor, copiii și-au exprimat viziunea asupra rolului pe care îl au în prevenirea violenței și încurajarea participării tinerilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc, demonstrând că au un rol esențial în societate și pot contribui semnificativ la construirea unei comunități mai sigure și mai empatice pentru toți copiii și tinerii.
Campania a fost desfășurată în perioada 1 noiembrie – 8 decembrie cu participarea instituțiilor de învățământ din 10 raioane ale țării, beneficiare ale proiectului ,,Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”, implementat de CNPAC în colaborare cu UNHCR-Moldova.