Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, în contextul recentelor cazuri de abuz sexual asupra copiilor care au fost aduse la cunoștința publicului prin intermediul mass-media, îndeamnă la responsabilitate, implicare și vigilență. Cu părere de rău, astfel de situații, care afectează grav viața și integritatea copiilor noștri, sunt tot mai frecvente în societatea noastră. În 2022, conform datelor IGP 372 au fost victime ale infracțiunilor sexuale, iar în 2023, victime ale infracțiunilor sexuale au fost 375 copii. Mult mai grav este că o bună parte de astfel de situații nu ajung să fie comunicate, iar copii suferă în tăcere consecințele unor traume severe în urma abuzurilor la care sunt supuși.
Alarmant este că aceste abuzuri, de cele mai multe ori, au loc în medii în care copiii ar trebui să se simtă în siguranță și protejați, în cadrul familiilor și între cunoscuți. Studiile și statisticile în domeniu, arată că cca 80% din copii sunt abuzați sexual de persoane din anturajul lor, sunt persoane cunoscute, cum ar fi o rudă, un prieten de familie sau un vecin.
Copii sunt expuși acestor riscuri pentru că ei sunt învățați să aibă încredere în adulți, sunt învățați că trebuie să fie „copiii cuminți, ascultători” și să facă ce li se spune. Copiilor le este dificil să spună „nu” adulților, în special celor de care depind și în îngrijirea cărora se află. Copii mai mici nu au de unde să cunoască cum se poartă în mod normal adulții, care comportamente sunt acceptabile/permise și care sunt abuzive.
Pentru a lupta cu acest flagel sunt necesare intervenții complexe, orientate atât spre prevenirea situațiilor similare, educarea și ghidarea adulților în identificarea timpurie a tuturor semnelor, cât și pentru asistența specializată a copiilor victime ale infracțiunilor, inclusiv informarea populației privind sancțiunile/pedepsele care survin pentru comportamente abuzive față de copii.
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii solicită autorităților competente să intensifice eforturile pe domeniul protecției copiilor față de orice formă de violență, în special:
- implementarea în instituțiile de învățământ de toate nivelele, începând cu educația timpurie, programe de prevenire a violenței adresate copiilor de diferite vârste. Copii trebuie să cunoască că unele atingeri nu sunt normale, că corpul le aparține doar lor și că unele părți ale corpului sunt mai intime față de altele, că adulții nu ar trebui să le atingă organele genitale;
- dezvoltarea capacităților tuturor specialiștilor care lucrează cu și pentru copii să observe cât mai timpuriu semnele suspecte ale abuzului sexual și să cunoască cum pot interveni pentru evaluarea, referirea și asistența copiilor suspectați a fi victime;
- dezvoltarea și promovarea serviciilor Centrelor de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Sud și Centru, pentru ca copii să poată beneficia de toată asistență necesară sub același acoperiș, în spații prietenoasă cu intervenția specialiștilor pregătiți să lucreze cu astfel de cazuri (barnahus.md);
- asigurarea că vinovații sunt aduși în fața justiției și sancționați conform legilor în vigoare;
- crearea serviciilor de asistență și reabilitare psihologică a copilului în cadrul cărora copiii să beneficieze de asistența specializată în depășirea traumei și/sau a consecințelor abuzului sexual;
- desfășurarea campaniilor de sensibilizare a populației generale privind consecințele abuzului sexual față de copii (vezi aici „Scrisoare către judecător” – mesajul supraviețuitoarelor abuzului sexual către profesioniști).
Dragi părinți, într-o lume plină de provocări și schimbări rapide, relația voastră cu copiii voștri este un factor crucial în dezvoltarea lor emoțională și creșterea într-un mediul protejat. Pentru a vă asigura de siguranța copilului, învățați-vă să recunoașteți semnele abuzului și învățați-i și pe copii; ascultați-vă cu atenție copilul și acordați-i suficient timp pentru discuții.
Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii își reafirmă angajamentul de a continui la asigurarea mediului în care fiecare copil să crească în siguranță, protejat și iubit. CNPAC dispune de resurse utile atât pentru profesioniști, cât și pentru copii și părinți care sunt accesibile aici.