În luna iulie curent, am încheiat o etapă pe cât de emoționantă, pe atât de solicitantă din istoria Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Este vorba despre Serviciul mobil de asistență psihosocială PIDTRIMKA, creat la începutul lunii martie 2022, la câteva zile de la invazia din Ucraina.
Timp de doi ani și cinci luni, zeci de psihologi, pedagogi, asistenți sociali și juriști și-au unit eforturile și, împreună, au îmbunătățit calitatea vieții persoanelor strămutate din Ucraina prin prestarea serviciilor de consiliere, recuperare și reabilitare psihosocială, având scopul de a preveni violența, abuzul, exploatarea și traficul.
Pentru a marca finalul activității, am organizat un eveniment de totalizare unde echipele din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova, coordonatorii, dar și reprezentanții partenerilor de implementare PLAN International, au realizat o retrospectivă a activităților din ultimii doi ani și cinci luni.
Astfel, în această perioadă, membrii Echipei Mobile PIDTRIMKA:
- au realizat 6059 de ședințe individuale și 2726 de ședințe de grup unde au acordat suport psihologic atât copiilor refugiați, cât și părinților și îngrijitorilor acestora;
- au organizat 4752 de ședințe informative, în urma cărora au asistat social 1835 de cazuri;
- au livrat programe de dezvoltare a rezilienței copiilor, precum sunt 12PLUS și KIKO și Mâna, de care au beneficiat 5023 de copii și adolescenți;
- au livrat programe de educație parentală – „Reguli și disciplină pentru cei mici” și „CONECT. Adolescență pe înțelesul părinților” – către 671 de adulți;
- au organizat activități creative și recreative, precum TeamUP și Art Club, pentru 15.548 de beneficiari de toate vârstele.
„Îmi amintesc cu entuziasm perioada când am lansat invitația către specialiștii din țară de a se alătura echipei mobile și, în decurs de câteva zile, am primit peste 70 de răspunsuri. Pot să afirm cu certitudine că am reușit să îi avem în echipe pe cei mai buni, lucru pe care l-ați demonstrat lucrând zi de zi cu copiii refugiați și familiile lor”, a menționat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC.
Victoria Ioniță, coordonatoarea națională a serviciului, prezentând datele statistice, a specificat faptul că toate aceste rezultate nu ar fi fost atinse fără dedicația, efortul și profesionalismul fiecărui membru în parte.
„Cele mai emoționante momente au fost atunci când noi, întorcându-ne la aceleași centre de plasament, vedeam cum copiii ne recunoșteau și ne așteptau, se bucurau de prezența noastră și chiar pregăteau concerte artistice pentru noi”, a adăugat Nonna Mihalcean, coordonatoarea Echipei Mobile PIDTRIMKA Nord.
Vitalie Ponomariov, coordonatorul Echipei Mobile PIDTRIMKA Sud, a povestit, în cadrul evenimentului de totalizare a activității, despre un moment care îi va rămâne mereu în memorie: „Îmi amintesc ziua în care am mers de la Cahul la Palanca, la începutul lunii aprilie (nr. din anul 2022) și ne-am întâlnit cu foarte multă lume care era pe fugă. Contactul cu ei a rămas în memorie, căci, pe de o parte, noi le ofeream asistență psihologică, informații necesare, sfaturi diverse, iar pe de altă parte, ei ne povesteau istoriile lor”.
Evenimentul a culminat cu o serie de videoclipuri în care membrii echipei și-au amintit despre prima zi de lucru în teren, despre cazurile pe care le-au asistat, despre momentele emoționante prin care au trecut alături de colegii lor, făcând, astfel, o retrospectivă a celor trăite timp de doi ani și cinci luni.
Mulțumiri au fost aduse și partenerilor de implementare PLAN International, dar și donatorilor – Disasters Emergency Committee (DEC) – cu suportul financiar al cărora am reușit să ajutăm peste 11.000 de copii refugiați și peste 6000 de adulți.
Serviciul mobil de asistență psihologică și socială în situații de criză umanitară PIDTRIMKA a fost creat ca răspuns la criza refugiaților ucraineni în Republica Moldova de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), cu suportul financiar al partenerilor Plan International și DEC.