17 profesionişti (procurori, ofiţeri de urmărire penală, psihologi) din raioanele Orhei, Rezina, Sângerei și mun. Bălți care sunt implicați în procedura de audiere a copiilor victime/martori ai infracţiunilor pe lângă camerele de audiere în condiţii speciale din Orhei şi Bălţi au finalizat un curs complex (120 de ore) de instruire în domeniul audierii copiilor în contextul aplicării art. 1101 CPP al RM. Acest curs a fost facilitat de experţii din Olanda şi Marea Britanie în perioada iunie-septembrie 2015, în baza unui curriculum aprobat de Institutul Naţional al Justiţiei din R. Moldova.
Profesioniştii instruiţi urmează să-şi aplice cunoştinţele şi abilităţile în procesul de audiere a copiilor victime a infracţiunilor cu caracter sexual, violenţă domestică şi trafic de fiinţe umane în cadrul pilotării unui model al sistemului de justiție prietenos copilului victimă/martor al infracțiunilor care urmează a fi implementat în 2 regiuni – raionul Orhei şi municipiul Bălţi în perioada 2015-2016. Unul din elementele cheie ale pilotării rezidă în implicarea profesioniştilor bine pregătiţi/specializați în domeniul investigării cauzelor de infracţiuni împotriva copiilor.
Pe parcursul celor 3 module de instruire, profesioniştii au pus în discuţie cele mai importante aspecte privind procesul de audiere a copiilor victime/martori ai infracţiunilor şi au participat la exerciţii practice, simularea interviurilor video. Participanţii au declarat că acest curs i-a ajutat în dobândirea unor abilităţi practice foarte utile, iar cunoştinţele acumulate le vor folosi la realizarea audierilor profesioniste, care vor contribui la acumularea probelor într-o manieră corectă, fiind evitată revictimizarea copiilor.
În opinia expertului olandez, Dl. Bert Groen: „Audierea în condiții speciale este un instrument important utilizat pentru a evita revictimizarea copilului. În cazul unui copil victimă a violenței sexuale este important nu doar mediul prietenos în care are lor audierea, dar și profesionistul cu care discută. Pe parcursul acestei instruiri am observat că participanții au progresat în munca pe care o fac, de aceea noi avem mare încredere în ei, pentru că, de fapt, ei sunt baza acestui nou sistem judiciar prietenos copiilor.”
În același context, Daniela Sîmboteanu, preşedinte CNPAC a declarat că “Fiind audiat de un profesionist care cunoaşte calităţile cognitive şi necesităţile emoţionale ale copilului, specificul cazurilor de violenţă, dar şi tactica adresării întrebărilor, copilul trece mai uşor prin experienţa reevocării unui eveniment traumatic din viaţa sa, iar probabilitatea audierii repetate este minimă.”
Prezent la sesiunea de încheiere a cursului, Dl. Iurie Perevoznic, Şef al Secției Minori şi Drepturile Omului, Procuratura Generală a menţionat:
“Sunt convins că aceste instruiri vor aduce plus valoare procesului de audiere în condiţii speciale a copiilor victime/martori ai infracţiunilor. Noi cu Dvs. trebuie să învăţăm a comunica eficient cu copii care, în virtutea unor circumstanţe deloc favorabile pentru ei, au fost atraşi în procesul de urmărire penală.Trebuie să constituim o practică favorabilă pentru integritatea psihologică a copilului, nu să ne preocupăm de confortul personal în activitate.”
Luând în considerare opinia participanţilor la curs, Dl. Eugen Rusu,reprezentant al Institutului Național al Justiției a menţionat despre necesitatea de a continua instruirile în acest domeniu. “Acest curs este binevenit pentru profesioniştii implicaţi în audierea copiilor victime/martori ai infracţiunilor şi ar fi bine ca în toate camerele de audiere în condiţii speciale din ţară să fie antrenaţi intervievatori calificați”.
Evenimentul se înscrie în planul Grupului de lucru inter – instituţional pentru realizarea acţiunilor din domeniul justiţiei juvenile prevăzute de Strategia de reformă a sectorului justiţiei 2011-2016 şi face parte din activităţile proiectului “Intervievarea structurată a copiilor victime și martori din Moldova”implementat în perioada anilor 2014-2016 de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Socială MOVISIE, Ministerul Justiţiei, susținut de Reprezentanța UNICEF în Republica Moldova și a Fundația OAK.
În R. Moldova există 7 camere de audiere amplasate în incinta procuraturilor raionale. Mai multe informaţii puteţi găsi pe următorul link: http://cnpac.org.md/rom/offices