În Republica Moldova, 7 persoane vor intervieva copiii victime/martori ai infracţiunilor în conformitate cu criteriile internaţionale

54

width=600

Institutul Naţioanl al Justiţiei, în parteneriat cu Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), a înmînat certificate de instruire primului grup de profesionişti care au încheiat cu succes un curs complet, în calitate de intervievatori în spații special amenjate a copiilor victime/martori ai infracțiunilor.

6 psihologi şi un jurist au reuşit să finalizeze cu succes  cursul destinat intervievatorilor, ţinut de o echipă de experţi internaţionali cu experienţă vastă în domeniu. Cursul a inclus 12 zile de instruire (mai-septembrie 2015), precum şi implicarea participanţilor timp  de 6 luni în procese penale în calitate de intervievatori. Modelul dat de instruire a intervievatorilor  este recunoscut la scară internatională.

Deşi este o premieră pentru Republica Moldova, participanţii la curs au obţinut certificatele Institutului Naţional al Justiţiei, care confirmă că aceştia au urmat un curs complex în domeniul audierii în condiţii speciale a copilului victimă a infracţiunilor

La eveniment au fost prezenţi formatorii internaţionali: Nigel King din Marea Britanie şi Bert Groen din Olanda, reprezentanţi ai Insitutului Naţional al Justiţiei, UNICEF , CNPAC .

Instituţia intervievatorului a fost introdusă în Codul de Procedură Penală acum 2 ani şi a fost creată cu scopul de a ajuta copilul, într-o manieră prietenoasă, să expună informaţia pertinentă cazului investigat.

Menţionăm că Intervievatorul este persoana invitată într-un proces penal de către organul competent, pentru a intermedia audierea minorului victimă/martor al infracţiunii în condiţiile art. 110din CPP RM. Sarcina intervievatorului este de a adapta procedura audierii, în cadrul procesului penal, la specificul copiilor cu statut de victimă/martor al infracţiunii, favorizează procesul de ascultare şi obţinere a informaţiei relevante cazului investigat şi totodată urmăreşte asigurarea respectării interesului superior al copilului.

 Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului “Intervievarea structurată a copiilor victime/martori din Republica Moldova”  finanţat de către UNICEF Moldova şi Fundaţia OAK