20 fete și băieți, membri ai Consiliului Consultativ al Copiilor al CNPAC s-au întrunit pe 10-11 februarie pentru a discuta cum poate fi recunoscută și prevenită violența asupra copiilor.
Aceștia au discutat, într-un spațiu sigur, despre formele și consecințele violenței față de copiii, dar și cum poate fi prevenit acest fenomen. Mai mult decât atât, copiii și-au expus opinia, au venit cu recomandări de conținut și design privind 4 broșuri despre prevenirea abuzului sexual asupra copiilor, care sunt în curs de elaborare la CNPAC.
În cadrul întrunirii, copiii au avut oportunitatea de a-și împărtăși experiențele și preocupările personale legate de fenomenul violenței. ,,Activitatea a avut un impact semnificativ asupra opiniei mele. Astăzi m-am convins și mai mult că atât în trecut, cât și acum, violența este o problemă care cuprinde toate domeniile societății. Mi-am răspuns la unele întrebări, am aflat o mulțime de lucruri noi și am fost înconjurată de oameni care împărtășesc viziuni motorii pentru îmbunătățirea situației copiilor” – a menționat una dintre participantele ale Consiliului Consultativ al Copiilor.
Această întâlnire reprezintă încă un pas în procesul de implicare a copiilor în elaborarea și implementarea politicilor și acțiunilor destinate protejării drepturilor și siguranței lor. CNPAC își exprimă angajamentul ferm de a continuare colaborarea cu copiii și alți actori interesați pentru a asigura un mediu sigur și sănătos pentru toți copiii.
Consiliul Consultativ al Copiilor al CNPAC a fost creat în noiembrie 2023. Din acest for fac parte copii cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani din toată țara. Consiliul Consultativ a fost creat pentru a le oferi copiilor un cadru sigur și incluziv, în care aceștia să-și poată exprima liber preocupările, experiențele și sugestiile legate de prevenirea și combaterea abuzului față de copii. Prin implicarea directă a copiilor, băieții și fetele din Consiliul Consultativ și-au propus să contribuie la creșterea conștientizării și înțelegerii problemelor legate de violența împotriva copiilor și să ofere soluții și recomandări relevante pentru îmbunătățirea situației.
Activitatea a fost deșfășurată în cadrul proiectului Îmbunătățirea accesului copiilor refugiați și locali și al îngrijitorilor acestora la informații despre prevenirea abuzului și exploatării sexuale și serviciile disponibile, implementat de CNPAC cu suportul SOS Children’s Villages Worldwide.