Jocurile online

238

Mulţi copii şi tineri participă la diverse jocuri online. Acestea pot fi atât simple, cât şi sofisticate, care implică mai mulţi jucători. În aceste jocuri sunt implicate sute de persoane, pe care tinerii, deseori, nu le cunosc. De asemenea, aceştia pot interacţiona cu alţi jucători ca într-o reţea de socializare. Este important să fii în siguranţă atunci când eşti online şi să nu permiţi lumii virtuale a jocurilor să-ţi afecteze viaţa reală.

Cum să-mi păstrez controlul atunci când joc online?

  • Este important să nu uiţi că nu este decât un joc, uneori o să câştigi, alteori o să pierzi. Este în regulă să şi pierzi.
  • Unii oameni pot deveni agresivi sau răutăcioşi atunci când joacă online, pentru că îşi doresc să câştige. Respectă-i pe ceilalţi jucători şi nu ofensa pe nimeni pentru a învinge.
  • Verifică ratingul jocurilor: astfel poţi afla dacă jocul este potrivit pentru vârsta ta.
  • Nu-ţi neglija familia şi prietenii, activităţile sociale şi temele pentru acasă.
  • Dacă simţi că devii irascibil sau obosit, ia o pauză sau redu timpul de joc.

Cum să fiu în siguranţă atunci când joc online?

  • Nu folosi informaţie personală care îţi poate dezvălui identitatea. Aceasta include numele tău deplin, adresa de domiciliu, numărul de telefon sau şcoala în care înveţi.
  • Foloseşte un nickname în locul numelui adevărat şi alege unul care să nu atragă tipul nepotrivit de atenţie.
  • Ai grijă de colegii tăi. Adoptă aceeaşi atitudine faţă de informaţia personală a prietenului tău şi nu o dezvălui celorlalte persoane.

Cum să fiu în siguranţă atunci când folosesc chat-ul vocal?

În unele jocuri online, poţi vorbi cu ceilalţi jucători cu ajutorul căştilor şi al microfonului. O astfel de comunicare este deseori numită „chat vocal”. Cealaltă persoană poate părea agreabilă, dar nu uita că este un străin şi că este important să te protejezi:

  • Uneori poţi utiliza modalităţi de modificare a vocii, astfel încât vocea să sune altfel, iar ceilalţi să nu-ţi cunoască vârsta sau genul.
  • Nu oferi informaţie personală.
  • Dacă persoanele cu care comunici te fac să te simţi incomod sau insistă cu întrebări personale, închide sau anulează chat-ul şi spune despre aceasta unui adult în care ai încredere.

Alte sfaturi oferite de tineri cu privire la modalităţile de a te proteja atunci când eşti online

– Nu cred că anonimitatea în internet este ceva sigur, anume acţiunile care îţi creează impresia că nu vor avea consecinţe, te pot afecta.
– Administrează internetul, aşa cum îţi administrezi viaţa reală.
– Nu accepta să te întâlneşti cu străini pe care i-ai cunoscut online.
– Nu uita că online poţi avea câte vieţi doreşti, dar în realitate ai o singură viaţă, aşa că nu acţiona fără să te gândeşti.
– Nu ofensa pe nimeni în timpul jocului online (de ex. să forţezi pe cineva să părăsească jocul, când persoana respectivă nu a făcut nimic rău).
– Anunţă pe cineva dacă te-ai simţit ameninţat în timp ce jucai online.

Sunt intimidat/ă de un alt jucător, ce trebuie să fac?

– Dacă simţi că nu eşti în siguranţă sau că eşti intimidat/ă de un alt jucător, blochează accesul persoanei respective şi informează administratorul jocului despre aceasta. În secţiunea Help a jocului vei găsi instrucţiuni cum să faci acest lucru.
– De asemenea, poţi elimina această persoană din joc.
– Încearcă să nu răspunzi la mesajele pe care le primeşti, pentru a nu încuraja persoana care încearcă să te intimideze.
– Informează părintele/îngrijitorul în care ai încredere despre abuz.
– Dacă nu vrei să spui altcuiva, ne poţi scrie nouă pe Forum sau pe poşta electronică, la adresa ajutauncopil@cnpac.org.md şi poţi vorbi cu specialiştii noştri (psihologi sau asistenţi sociali).
– Nu-ţi face griji, nu ai făcut nimic rău şi nu este vina ta.