48 de țări din întreaga lume își unesc forțele pentru combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin intermediul internetului. În luna decembrie, a fost lansată alianța mondială împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin intermediul internetului.
Iniţiativa aparţine Ceciliei Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne şi Eric Holder, Procurorul general al SUA. Scopul acestui proiect reprezintă reunirea factorilor de decizie la nivel mondial, obiectivele vizate fiind o mai bună identificare și ajutorare a victimelor, precum și aducerea în fața justiției a autorilor acestor infracțiuni.
La acest eveniment vor participa miniștri și înalți funcționari din cele 27 de state membre ale UE și din alte 21 de țări din afara UE (Albania, Australia, Cambodgia, Croația, Elveția, Filipine, Georgia, Ghana, Japonia, Republica Moldova, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Serbia, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Turcia, Ucraina și Vietnam).
Țările care participă la alianță se angajează să îndeplinească o serie de obiective de politică. Prin urmare, datorită intensificării cooperării internaționale, lupta împotriva abuzului sexual asupra copiilor prin intermediul internetului va fi mai eficientă.
Se estimează că peste un milion de imagini înfățișând copii supuși abuzului și exploatării sexuale circulă în prezent pe internet. Potrivit Biroului ONU pentru droguri și criminalitate (UNODC), în fiecare an sunt adăugate 50 000 de noi imagini cu abuzuri comise asupra copiilor.
Nicio țară nu poate lupta singură împotriva acestui fenomen, întrucât rețelele criminale din spatele acestuia nu au niciun fel de frontiere și profită de lipsa schimbului de informații și de lacunele juridice atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Acesta este motivul pentru care cooperarea internațională este crucială pentru investigarea eficace a cazurilor de abuz sexual asupra copiilor comise prin intermediul internetului și pentru mai buna identificare și urmărire penală a infractorilor.
Alianța mondială: angajamente mai ferme pentru rezultate mai bune
În cadrul conferinței de lansare, țările participante şi-au exprimat angajamentul politic de a realiza o serie de obiective, în special:
- intensificarea eforturilor pentru a se identifica victimele și pentru a se asigura că acestea primesc asistența, sprijinul și protecția necesare;
- intensificarea eforturilor de investigare a cazurilor de abuz sexual asupra copiilor comise prin intermediul internetului, precum și de identificare și punere sub urmărire penală a infractorilor;
- o mai bună informare a copiilor cu privire la riscurile pe care le poate prezenta internetul, inclusiv cu privire la imaginile realizate de ei înșiși și la metodele de „ademenire” (grooming) utilizate de pedofili;
- reducerea disponibilității pe internet a materialelor care înfățișează abuzuri asupra copiilor, evitându-se astfel ca acești copii să fie din nou victime ale unor abuzuri.
Fiecare țară ar urma să decidă măsurile adecvate pe care să le adopte la nivel național în vederea realizării acestor obiective și să întocmească rapoarte periodice.
Datorită Alianței mondiale, combaterea abuzului sexual asupra copiilor prin intermediul internetului va ocupa un loc prioritar în agendele naționale. Acest lucru este de natură să sporească resursele destinate combaterii acestui tip de infracțiuni, să îmbunătățească legislația și să intensifice cooperarea forțelor naționale din întreaga lume. În prezent, 48 de țări își unesc forțele și multe altele se pot alătura după lansarea oficială a Alianței mondiale.