Medii sigure în școlile din Ungheni și Cahul: 20 de profesori vor deveni facilitatori în cadrul Programului de elaborare și implementare participativă a Politicii de Protecție a Copilului

190

În perioada 4-23 iunie, 20 de profesioniști din domeniul educației, din raioanele Cahul și Ungheni, sunt instruiți online în cadrul unui stagiu de formare a facilitatorilor pentru livrarea Programului de elaborare și implementare participativă a Politicii de Protecție a Copilului(PPC) în instituția de învățământ.

Stagiul de formare este organizat de CNPAC în cadrul Proiectului EVA, care se desfășoară în raioanele Cahul și Ungheni. În acest sens, au fost dezvoltate curriculumul și suportul de curs al programului, care valorifică aspectele participative în cadrul procesului de elaborare sau reactualizare ale PPC.

„Politica de Protecție a Copilului este un act extrem de util pentru fiecare instituție de învățământ, care contribuie la asigurarea mediilor școlare sigure și pozitive pentru toți elevii”, a menționat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC.

„Violența împotriva copiilor, indiferent de forma pe care o îmbracă sau mediul în care are loc, este o provocare pentru societatea noastră. Credem că acest document, Politica de Protecția a Copilului, aprobată și implementată în fiecare școală va contribui la combaterea violenței împotriva copiilor”, a concluzionat Ecaterina Cernomorcenco, coordonatoare Programe Dezvoltare Adolescenți, UNICEF Moldova.

Potrivit Raportului generalizat privind cazurile de violență asupra copilului, pe semestrul I al anului de studii 2020-2021, realizat de către Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, au fost înregistrare de către angajații instituțiilor de învățământ 3.586 cazuri de violență, dintre care 572 cazuri au fost referite autorităților tutelare și 3.015 cazuri au fost examinate în cadrul instituției de învățământ. Anual, circa 1.600 și 1.700 cazuri suspecte de violență față de copii sunt referite de instituțiile de învățământ în adresa autorităților de protecție a copilului.

Activitatea este realizată de către CNPAC în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.