Minorii continuă să fie torturați la poliție și în penitenciare, arată un raport UNICEF

24

Aproape o treime dintre minorii participanți la studiu au suportat traumatisme cranio-cerebrale şi ale regiunii cervicale, iar ¾ au experimentat tortura psihologică fiind ameninţaţi cu detenţie îndelungată, cu bătăi mai puternice şi chiar cu omorul, se arată în Raportul privind “Tortura și relele tratamente față de copii în contextul justiției juvenile în R. Moldova”, lansat astăzi la Chișinău.

  • Cadrul legal din Republica Moldova este parțial racordat la standardele internaționale, dar sistemul de justiție juvenilă încă nu este suficient pregătit pentru a garanta proceduri judiciare prietenoase copiilor;
  • Tortura și relele tratamente mai sînt aplicate minorilor, în special la poliție, în scopul  obţinerii declarațiilor despre infracțiunile în care aceștia sunt bănuiți;

Raportul analizează fenomenul torturii și abuzului în baza interviurilor cu 62 de minori aflați în predetenție și condamnați, precum și cu zeci de specialiști din sistem − polițiști, colaboratori ai instituțiilor penitenciare, avocați, procurori, judecători, asistenți sociali, medici și psihologi.

Potrivit cercetărilor, foarte puțini copii victime ajung să depună plângeri pe cauzele de tortură și abuz, în special din cauza neîncrederii în organele de drept şi a fricii de a fi supuşi din nou relelor tratamente.

Medicii și asistenții sociali au o contribuție foarte slabă la sesizarea organelor competente privind cazurile de tortură.  În primele 6 luni ale anului 2012, în adresa procuraturii a fost expediată doar 1 sesizare din partea medicului și nici una din partea asistenților sociali.

Cele mai multe plângeri înregistrate vin din partea avocaților sau rudelor, care au observat semne vizibile de maltratare pe corp.

Totodată, minorii au relatat că nu au avut parte de un sprijin real din partea procurorilor, fiind sfătuiți să renunţe la continuarea procedurii în cauză sau chiar intimidaţi. Lor nu li s-a acordat  asistenţă nici juridică, nici psihologică, deseori simțindu-se lipsiţi de apărare.

S-a constatat că la cea mai mare parte din plîngeri, procuratura a emis ordonanțe de refuz în pornirea urmăririi penale.  În perioada 2010-2012 Procuratura Generală a înregistrat 93 de plângeri privind relele tratamente față de copii deținuți, dintre care doar în 16 cazuri au fost inițiate investigații și doar 5 cazuri au ajuns în instanța de judecată.

“Copiii în conflict cu legea sunt expuși unui risc sporit de abuzuri și maltratare. Autoritățile au o obligație sporită de a proteja acești copii de violență. UNICEF cheamă instituțiile de drept din Moldova să se gândească la interesul superior al copilului și să conlucreze în vederea identificării, raportării și soluționării cazurilor de tortură și rele tratamente față de copii, pentru a asigura proceduri judiciare prietenoase copilului, în conformitate cu standardele internaționale”, a menționat Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF în Moldova.

Studiul “Tortura și relele tratamente față de copii în contextul justiției juvenile în R. Moldova” a fost realizat în anul 2012 de către Centrul pentru Drepturile Omului și Centrul Memoria, în cadrul unui proiect UNICEF, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Sursa: UNICEF Moldova