Mit şi realitate despre abuzul sexual

264

MIT: Abuzul sexual este un fenomen rar întâlnit. Doar fetele sunt abuzate sexual. 
REALITATE: Abuzul este un fenomen frecvent. Atât fetele, cât şi băieţii pot deveni victime ale abuzului sexual. Potrivit statisticilor, 1 din 6 băieţi sunt abuzaţi sexual până la vârsta de 18 ani.

MIT: Copiii şi adolescenţii sunt abuzaţi de străini. 
REALITATE: În 80-85% din cazuri de abuz, adolescenţii cunosc persoana abuzatorului. 

MIT: Copiii şi adolescenţii sunt de vină că au fost abuzaţi. 
REALITATE: Persoana care a suferit în urma abuzului (victima, partea păgubaşă) nu este responsabilă pentru abuzul săvârşit, responsabilitatea o poartă abuzatorul. 
MIT: Abuzul sexual are loc, pentru că însăşi victima l-a provocat pe abuzator. 
REALITATE: Abuzatorul încearcă să controleze şi să domine oamenii. Abuzul sexual este o crimă, în care sexul joacă rolul unei arme umilitoare şi provocatoare de durere. 

MIT: Unica metodă de a ajuta persoana pe care o iubeşti şi care te bate, este de a încerca s-o convingi să nu te mai bată pentru că nu sunt motive. 
REALITATE: Nu este important nivelul de preocupare, gelozie sau ciudă faţă de tine a acestei persoane – Ea nu are dreptul să te bată! Sentimentele nu pot fi exprimate prin violenţă fizică. TU AI DREPTUL SĂ TE SIMȚI ÎN SIGURANȚĂ. Dacă cineva pe care îl cunoşti este bătut, ajută-l, vorbeşte despre asta cu un adult de incredere. Nimeni nu trebuie să fie bătut. 

MIT: Violenţa „menţine”, ajută, consolidează relaţiile. 
REALITATE: Violenţa nu ajută la nimic şi în special nu contribuie la întărirea relaţiilor. Abuzul nu este semnul de manifestare a dragostei şi grijii. Abuzul oferă doar perioade scurte de linişte, pentru refacerea relaţiilor. Abuzul este acel semnal de alarmă care ne arată că abuzatorul are probleme şi trebuie ajutat. 

MIT: Unica metodă de a te apăra de insultele altora este de a-i bate pe toţi. 
REALITATE: Bătaia nu este cea mai reuşită metodă de a-ţi apăra drepturile, pentru că lezezi drepturile altora. Îţi poţi apăra drepturile doar fiind asertiv şi puternic în aşa măsură, încât să nu recurgi la certuri şi alte forme de insulte.

Materiale CNPAC