Noile statistici globale arată că violența asupra copiilor persistă în toate țările lumii

164

UNICEF a lansat în Moldova raportul global “Ascuns la Vedere – O analiză statistică a violenței asupra copiilor”, care oferă cea mai mare compilație de date statistice privind violența asupra copiilor și confirmă amploarea zguduitoare a abuzului fizic, sexual și emoțional la care sunt supuși copiii în toată lumea.

De asemenea, UNICEF indică Șase Strategii de Acțiune care dau posibilitatea societății ca întreg sistemul, de la familii la guverne, să prevină și să reducă violența împotriva copiilor. Acestea includ susținerea părinților și crearea unor abilități de viață la copii; schimbarea atitudinilor; întărirea sistemelor și serviciilor judiciare, penale și sociale, generarea de dovezi și conștientizarea costurilor umane și socio-economice ale violenței, pentru a schimba atitudinile și normele sociale.

Raportul ne arată în mod clar că, din păcate, abuzul asupra copiilor are loc în fiecare zi și în fiecare societate. Cu toate acestea, rareori avem statistici veridice, deoarece fenomenul rămâne ascuns și nedeclarat. Este nevoie ca toți să raporteze violența – autoritățile, profesorii, medicii, vecinii, părinții și copiii deopotrivă pentru a putea pune capăt acestui fenomen, a declarat Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan la un club de presă organizat de „Rețeaua Jurnaliștii – prieteni ai copiilor” la Chișinău.

Raportul UNICEF “Ascuns la Vedere” se bazează pe date din 190 de țări, documentând violența în locurile în care copiii ar trebui să fie în siguranță: în comunitățile, școlile și casele lor. De asemenea, detaliază efectele de durată, concluzionând că, pentru copiii expuși violenței, abuzului și neglijării riscul de a fi șomeri, de a trăi în sărăcie și de a fi violenți la rândul lor este mai mare. Raportul se bazează doar pe informațiile primite de la persoanele care au putut și au fost dispuse să răspundă, reprezentând astfel estimări primare.

În Republica Moldova, Guvernul și societatea civilă s-au angajat serios să lupte împotriva violenței asupra copiilor, prin implicarea publicului în campanii naționale și locale de sensibilizare, schimbarea legilor și regulamentelor, cum ar fi mecanismul de referire inter-sectorial în cazurile de abuz și exploatare a copiilor, dezvoltarea politicilor, cum ar fi politica națională de protecție a copilului, unde o prioritate este eradicarea violenței, antrenarea profesorilor, asistenților sociali, poliției și lucrătorilor medicali în recunoașterea copiilor aflați în situație de risc și acordarea asistenței. 

Cu toate acestea, rămân încă multe de făcut pentru a pune în aplicare aceste legi și politici,  a dota părinții cu aptitudinile potrivite pentru a-și crește copiii într-un mod pozitiv, a dezvolta servicii comunitare în sprijinul copiilor victime și a face sistemul de justiție mai sensibil la drepturile și nevoile lor. UNICEF sprijină diferite ministere și lucrează în strânsă colaborare cu societatea civilă pentru a reuși acest lucru și a pune capăt violenței împotriva copiilor.

Principalele concluzii ale Raportului“Ascuns la Vedere: O analiză statistică a violenței asupra copiilor”

  • Disciplinarea prin violență: Aproximativ 17% din copiii din 58 de țări sunt supuși unor forme severe de pedeapsă fizică (loviri în cap, tras de urechi sau lovituri dure și repetate). La nivel global, trei din zece adulți consideră că este nevoie de pedepse fizice pentru a crește copiii bine. În Moldova 76% din copiii cu vârsta de 2-14 ani au fost supuși disciplinei violente, dintre care 48% pedepsei fizice, iar 69% agresiunii psihologice. Prin comparație, doar 15% din părinți și îngrijitori consideră că pedeapsa fizică este necesară pentru a educa un copil.
  • Atitudinile față de violență: Aproape jumătate din fetele adolescente cu vârste între 15 și 19 ani la nivel mondial consideră că soțul are o justificare în a-și lovi soția în anumite circumstanțe. În Moldova 11% din femeile cu vârsta de 15-49 ani și 13% din bărbați consideră că soțul este justificat să-și bată soția sau partenera.
  • Intimidare/ Bullying: Un pic mai mult de 1 din 3 elevi cu vârste între 13 și 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizați cu regularitate în școală. Aproape o treime din elevii cu vârste între 11 și 15 ani din Europa și America de Nord afirmă că au brutalizat alți copii – în Letonia și România aproape 6 din 10 recunosc că brutalizează alți copii. În Moldova rapoartele despre sănătatea și dezvoltarea adolescenților arată că aproape fiecare al doilea adolescent cunoaște un coleg care este intimidat.
  • Violența sexuală: La nivel mondial, în jur de 120 de milioane de fete sub vârsta de 20 de ani (aproximativ 1 din 10) au avut contact sexual forțat, iar una din trei fete adolescente măritate vreodată, cu vârsta între 15 și 19 ani (84 de milioane), au fost victime ale violențelor emoționale, fizice sau sexuale comise de soții sau partenerii lor. Cea mai comună formă de violență sexuală pentru ambele sexe a fost victimizarea în spațiul virtual (pe internet). În Moldova un studiu național cu privire la Violența împotriva Femeilor realizat în 2011 a arătat că 10,5% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15-24 de ani au fost supuse vreodată violenței sexuale de către soțul sau partenerul lor. Un Studiu privind Violența împotriva Copiilor din 2008 a relevat că nici abuzul sexual asupra copiilor nu trebuie subestimat: 11% din copiii intervievați, în vârstă de 10-18 de ani, au raportat că au fost convinși de către un adult să vizioneze filme pornografice, iar 9 la sută au menționat că au avut situații în care un adult le-a atins zonele intime ale corpului sau au fost impuși la rândul lor să facă asta.
  • Omuciderea: O cincime din victimele omuciderii la nivel global sunt copii și adolescenți sub vârsta de 20 de ani, rezultând un număr de aproape 95.000 de morți în 2012. Din țările Europei de Vest și Americii de Nord, rata cea mai mare de omucideri este deținută de Statele Unite ale Americii. În Moldova din cele 215 omoruri comise în 2013, opt victime au fost copii.

Sursa: UNICEF Moldova

Raportul integral este disponibil aici: http://www.unicef.org/publications/index_74865.html

Raportul sumar este disponibil aici:http://www.unicef.org/publications/index_74866.html