200 de părinți și îngrijitori de preșcolari, din raioanele Cahul și Ungheni, sunt informați cum să educe cu dragoste și respect copiii, cum să traseze reguli în educație și ce strategii să adopte pentru o bună relaționare cu copilul său.
Acestea, dar și alte informații relevante sunt oferite părinților în cadrul Programului de educație parentală „Fără Palme și Abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil”, desfășurat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC).
Pe parcursul a șase întâlniri, părinții și alți îngrijitori ai copiilor, cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani, sunt învățați să identifice sentimentele pe care le simte copilul în momentul în care este certat sau pedepsit ce anume îi lipsește din partea părintelui în acel moment, dar și sunt familiarizați cu acele metode și strategii prin intermediul cărora pot iniția o bună relaționare cu copilul său, fără utilizarea metodelor violente de educare.
Iulia Gaivaz, locuitoarea orașului Cahul, este mama a trei copii de vârstă preșcolară. Femeia menționează că s-a înscris în cadrul Programului „Fără Palme și Abuz”, pentru a învăța cum corect și cu blândețe să stabilească limite și reguli în relația cu copiii săi.
„Am aflat despre acest program de la educatorul din grădinița pe care o frecventează unul dintre copiii mei. M-am înscris pentru că vreau să-mi educ copiii cu dragoste și respect. Am învățat să fiu calmă, să-mi înțeleg nevoile mele, dar și ale copiilor mei și să acționez ca un adult pregătit să facă față micilor și marilor provocări.”
Această opinie este împărtășită și de Marina, o locuitoare a orașului Ungheni, care educă o fetiță de cinci ani: „Am aflat despre program de la alți părinți care deja trecuseră prin el. Am înțeles că e interesant și util, plus este disponibil și în format online. A fost convenabil pentru mine. După ce am parcurs programul, am învățat atât eu, cât și fetița mea de 5 ani, să ne recunoaștem emoțiile și să le gestionăm corect.”
Programul este facilitat de către 30 de educatori și metodiști, din 21 de grădinițe și școli primare din raioanele Cahul și Ungheni, instruiți și certificați de către CNPAC.
„Cel mai mare impact asupra părinților îl au exercițiile practice și faptul că sunt puși în situația de a-și amintit de secvențe mai puțin plăcute din propria copilărie și sentimentele de atunci față de părintele său. Pentru că i-am făcut să se simtă copii, și să se confrunte cu unele realități și situații din perspectiva unui copil, i-a ajutat să înțeleagă ce simte propriul copil, care sunt cauzele comportamentului nedorit al copilului lor, dar și cum pot schimba acest comportament”, menționează Carolina Manole, facilitator local, educatoare la Creşa – Grădiniţă ,,Prichindel”, din orașul Cahul.
„Părinții apreciază mult confortul și siguranța pe care o simt în cadrul întâlnirilor noastre. Aici este locul unde pot să vorbească despre trăirile lor, emoțiile și sentimentele pe care le nutresc în raport cu copiii sau despre anumite situații din viața de părinte, având posibilitatea să se descarce emoțional, afirmă Tatiana Uzdris facilitator local, educatoare la Grădinița „Steluța”, din orașul Ungheni.
Potrivit coordonatoarei Programelor de parenting din cadrul CNPAC, Svetlana Moisa: „orice părinte care educă un copil de vârstă preșcolară, originar din Cahul și Ungheni, doritor de a participa în cadrul Programului, se poate adresa administrației grădiniței pe care o frecventează copilul, pentru a se înscrie. Programul este livrat gratuit tuturor participanților.
Programul de educație parentală “Fără palme și abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil” este desfășurat de către CNPAC din anul 2012. Până în martie 2022, Programul urmează să ajungă la alți peste 1000 de părinți din Cahul și Ungheni.
Programul este realizat de către CNPAC în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.