Peste 150 de specialiști din nordul țării, instruiți despre Barnahus – Centrul regional de asistență a copiilor victime/martori ai infracțiunilor

216

Peste 150 de specialiști din raioanele de nord ale țării – asistenți sociali, ofițeri de urmărire penală, judecători, avocați, procurori, au participat în perioada 6-14 august la un ciclu de ateliere de instruire privind colaborarea multidisciplinară și interdepartamentală în cadrul Centrului regional de asistență a copiilor victime/martori ai infracțiunilor (Barnahus), organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC).

Primul Centru regional de asistență a copiilor victime/martori ai infracțiunilor va fi deschis la Bălți și va deservi 12 unități administrative din nordul țării. Ulterior, structuri similare vor fi deschise la Chișinău și Cahul.

Centrele vor acorda servicii copiilor care au avut de suferit de pe urma abuzului sexual, violenței în familie, traficului de persoane sau altor tipuri de infracțiuni. Instituția va asigura sub același acoperiș, proceduri penale prietenoase copilului, dar şi asistență psihologică, socială și juridică. Scopul de bază al viitoarelor centre va fi prevenirea revictimizării și retraumatizării copilului în procesul de colectare a probelor în cauzele penale.

În cadrul Barnahus vor fi acordate următoarele tipuri de servicii: audierea copiilor în condiții speciale, examinarea medico-legală a copiilor, evaluarea psihologică a copiilor.  Dacă situația copilului o va cere, vor fi acordate și servicii suplimentare, inclusiv asistență psihologică în criză, asistență pentru asigurarea protecției copilului în situație de risc, examinare medicală, asistență juridică primară.

Participanții la ateliere au fost instruiți despre rolul care îi revine fiecărui specialist în cadrul serviciului de tip Barnahus, comunicarea cu copiii victime sau martori ai infracțiunilor și audierea acestora în condiții speciale. Totodată, a fost prezentat și pus în discuție Regulamentul-cadru cu privire la organizarea și funcționarea Barnahus, dar și Standardele minime de calitate naționale și internaționale în funcționarea acestui serviciu.

Atelierele au fost facilitate de formatori cu experiență în domeniu – Daniela Sîmboteanu, președinte CNPAC, Grigore Moga, expert independent, Liliana Grosu, psiholog, intervievator din municipiul Bălți și Alexandru Gheorghieș, judecător la Curtea de Apel Bălți.

Liliana Grosu, unul dintre formatori, susține că instruirea profesioniștilor în domeniul audierii copiilor va permite unificarea acestor practici în toate raioanele țării.

„Este foarte important să fie asigurată cooperarea profesioniștilor din diferite sectoare în acordarea unor servicii eficiente copiilor victime și martori ai infracțiunilor. Aceste ateliere sunt o oportunitate de a discuta și a prelua cele mai bune practici în acest domeniu. Faptul că la aceste ateliere au participat specialiști sau profesioniști din mai multe raioane înseamnă că aceste practici vor fi aplicate în mai multe localități ale republicii”, susține experta.

„Aceste instruiri sunt extrem de importante pentru familiarizarea ofițerilor de urmărire penală, judecătorilor, procurorilor etc., cu un serviciu nou care va exista în Republica Moldova.  Aceste instruiri vor pune baza unei cooperări între ofițerii de urmărire penală, procurori și judecători la audierea copiilor în condiții speciale”, a menționat un alt facilitator, Grigore Moga.

Seria de ateliere dedicate colaborării multidisciplinare și interdepartamentale în cadrul Centrului regional de asistență a copiilor victime/martori ai infracțiunilor (Barnahus)” a fost organizată cu suportul Fundației World Childhood.