Mihaela, o fetiță de 3 ani, locuia cu mama și concubinul acesteia. Ambii făceau abuz de alcool, lăsând copilul deseori fără supraveghere.
Mihaela plângea de răsuna strada
Într-una din zile plânsul Mihaelei a fost auzit de către asistentul social din localitate. Apropiindu-se, acesta a văzut că ușa de afară era deschisă, iar copila stătea jos pe podeaua rece, pe timp de iarnă. Mai mult ca atât, fetița era îmbrăcată doar într-o hăinuță veche de vară. Micuța era singură, dezbrăcată, flămândă, într-o casă părăsită. Ea nu putea să vorbească și prezenta deficiențe în exprimare.
Primarul a intervenit în soluționarea cazului
Asistentul social a sesizat primarul care, la rândul său, în calitate de autoritate tutelară locală a intervenit imediat. Conform Mecanismului Intersectorial de Colaborare (MIC) primarul a convocat echipa multidisciplinară din localitate: polițistul, medicul de familie și asistentul social și a emis dispoziția de evaluare inițială, în cadrul căreia s-a constatat că fetița este în pericol iminent pentru viață și sănătate: părinții lipsesc deseori de acasă, făcând abuz de alcool, iar copila rămâne fără supraveghere, flămândă și neîngrijită. De multe ori vecina îi aduce Mihaelei de mâncare. Astfel, au fost aplicate măsurile urgente de protecție: copilul a fost scos din familie și plasat în siguranță într-un Centru de plasament pentru o perioadă de 45 de zile.
Membrii echipei multidisciplinare au lucrat împreună pentru a o ajuta pe Mihaela. Medicul a evaluat starea de sănătate a copilului. Polițistul împreună cu asistentul social au discutat cu părinții pentru a-i responsabiliza, le-au oferit consultanță, a fost stabilită o perioadă pentru remedierea situației. După expirarea acestei perioade, situația nu s-a schimbat, părinții continuând să consume alcool. Drept urmare, primarul a decis în interesul superior al copilului să înainteze cererea în judecată privind decăderea din drepturi a părinților Mihaelei..
Mihaela are o nouă familie protectoare
Instanța de judecată a decis decăderea din drepturile părintești, iar în scurt timp Mihaela a fost adoptată de către o familie din satul vecin. Fetița s-a atașat de părinții adoptivi, a fost înscrisă la grădiniță, unde logopedul a stabilit un program de reabilitare.
Astfel, datorită intervenției profesioniste a primarului și a echipei multidisciplinare din localitate, copilului i-a fost asigurat un mediu favorabil și protector pentru o creștere și dezvoltare armonioasă.
Primarul a implementat MIC și a ajutat-o pe Mihaela să trăiască într-o familie responsabilă.
Implementează MIC în instituția ta și protejează copiii de violență!