Profesioniştii din sistemul legal şi-au sporit capacităţile de intervievare a copiilor victime/martori ai violenţei sexuale

22

width=600Un grup de profesionişti din domeniul legal (procurori şi judecători din raioanele Soroca, Drochia, Râşcani, Rezina, Glodeni, Floreşti, Orhei şi mun. Bălţi) au participat, în perioada 12 – 13 octombrie, la un seminar de instruire în domeniul audierii copiilor victime/martori ai infracţiunilor sexuale, organizat în contextul pilotării unui model al sistemului de justiție prietenos copilului victimă/martor al infracțiunilor care urmează a fi implementat în 2 regiuni-pilot (raionul Orhei şi municipiul Bălţi).

Un obiectiv-cheie al pilotării este dezvoltarea unei abordări comune privind investigarea cazurilor şi implicarea profesioniştilor bine pregătiţi/specializați în procedura de audiere a copiilor victime/martori ai infracţiunilor.

În acest sens,  timp de 2 zile, participanţii  au pus în discuţie mai multe aspecte care vizează audierea copiilor victime / martori ai infracţiunilor, în contextul art. 1101 CCP RM şi au participat la o serie de exerciţii practice de intervievare video. Totodată, specialiştii au analizat unele aspecte psihologice importante din comportamentul unui copil victimă al abuzului care participă la audiere, dar şi aspecte privind mecanismul intersectorial de cooperare în vederea depistării şi prevenirii cazurilor de violenţă, neglijare şi exploatare.

Seminarul a fost moderat de mai mulţi experţi în domeniu: Oxana Sevcenco, psiholog CNPA, Mariana Gornea, şef-adjunct al Secţiei minori şi drepturile omului, Procuratura Generală, Diana Ţeberneac, jurist CNPAC, Anatolie Bunduchi, procuror din cadrul Procuraturii Sângerei, Liliana Grosu, intervievator.

Menţionăm că în cadrul procedurilor de audiere a copiilor victime/martori ai infracţiunilor pe lângă camerele de audiere în condiţii speciale din Orhei şi Bălţi sunt deja implicați un grup de profesionişti – intervievatori care au participat la un curs complex de instruire în domeniul audierii copiilor în contextul aplicării art. 1101 CPP al RM.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, în parteneriat cu Institutul Naţional al Justiţiei şiface parte din activităţile proiectului “Intervievarea structurată a copiilor victime și martori din Moldova” implementat în perioada anilor 2014-2016 de CNPAC în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Socială MOVISIE, Ministerul Justiţiei, susținut de Reprezentanța UNICEF în Republica Moldova și a Fundația OAK.