Programul educativ 12PLUS va ajunge în curând la adolescenții din Cahul

153

În perioada 2-16 martie, 16 profesoare și psihologe școlare din raionul Cahul participă la Stagiul de formare al Programului 12PLUS, program educativ adresat adolescenților, care are scopul de a dezvolta mecanismele de reziliență față de abuzul și exploatarea sexuală.

Urmare a celor 8 instruiri din cadrul programului, facilitatorii locali vor îmbunătăți cunoștințele ce țin de:

• particularitățile de vârstă ale adolescenților,
• mecanismele de influențare a deciziilor în relațiile interpersonale,
• creșterea rezilienței adolescenților la situații riscante.

Următoarele subiecte tematice ale programului vor fi abordate împreună cu elevii din școlile în care activează: 

• sextingul, sexualizarea, sponsoringul;
• traficul de ființe umane;
• riscurile expunerii online.

Astfel, cu suportul CNPAC, livrarea acestui program va ajunge până și în cele mai îndepărtate localități ale Moldovei, cum ar fi: Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești și Cahul.

De asemenea, facilitatorii vor dezvolta competențe de livrare a Programului structural 12 PLUS atât online, cât și offline, utilizând resursele programului (Ghidul metodologic, proiecțiile video, siteul www.12plus.md).

“CNPAC ține să investească în comunități prin a reduce incidența cazurilor de abuz la nivel de comunitate, oferind oportunități specialiștilor din mediile rurale de a contribui direct la dezvoltarea rezilienței tinerilor și tinerelor față de situațiile riscante”, a punctat Natalia Țurcanu, coordonatoarea Programului de Prevenire.

Formatoarea stagiului de formare este Tatiana Buianina, co-autoarea Ghidului metodologic al Programului 12PLUS.

“Un abuzator poate contacta online circa 900 de copii. Dintre aceștia, circa 30 îi vor răspunde la mesaje, iar aproximativ 6 ar putea să se întâlnească cu el. Ce-i face pe acești 6 copii vulnerabili, căzând pradă abuzatorului? Programul 12PLUS vine ca și răspuns la astfel de situații, dezvoltând reziliența copiilor”, a menționat Tatiana Buianina.

Instruirile sunt organizate de către CNPAC, în cadrul proiectului „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” (Proiectul EVA), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.