În ultima perioadă, tot mai multe cazuri de abuz şi neglijare a copiilor, inclusiv în mediul şcolar, ies la iveală. Experții explică majorarea numărului de cazuri înregistrate prin faptul că elevii, dar și membrii comunităților au început să fie mai receptivi și să semnaleze cazurile de violență pe care le cunosc. Totuși, majoritatea situațiilor în care un copil este neglijat de un cadru didactic rămân a fi ascunse, fiindcă „cu dreptate” se va alege tot profesorul, spun aceștia.
Anul trecut, în satul Troița Nouă, raionul Anenii Noi, o elevă a fost bătută de o profesoară. Pe acest caz procurorii au iniţiat o cauză penală, iar drept rezultat au constatat că, pe 9 aprilie 2013, în timpul orelor, minora, care era elevă în clasa a III-a, a fost maltratată, intimidată şi înjosită în public de către profesoara care le preda.
Învinuita i-a aplicat elevei lovituri peste faţă şi a tras-o de păr, pe motiv că fetiţa i-ar fi sustras din geantă 205 lei. După care a închis-o pe elevă în subsolul instituţiei, privând-o ilegal de libertate preţ de două ore. Mama fetiței spune că a înmărmurit când a văzut-o în ce hal a ajuns acasă. „Era cu zgârieturi și vânătăi sub ochi și cu pantalonii murdari. Plângea și spunea că nu mai vrea la școală. Dacă copila mea este mai tăcută, asta nu înseamnă că trebuie s-o bați și s-o învinuiești de fiecare dată când dispar banii cuiva că ea e hoțul. Trebuia să mă cheme la școală și să rezolvăm conflictul, dar nu să o lovească”, spune femeia.
Daniela Sâmboteanu, director CNPAC:
Violența, agresiunea nu pot fi provocate. Acesta este un stereotip, prin care oamenii își justifică acțiunile violente. Evident, unii elevi intră în conflict cu profesorii. În acest sens, rolul profesorului este de a înțelege ce stă în spatele acestor comportamente și de a aborda fiecare copil individual, pentru că el are nevoie de ajutorul nostru și nu de un răspuns violent. Și din start trebuie să fie clar că orice formă de abuz asupra copilului din partea unui adult, în orice mediu social, afectează negativ și pe termen lung. Violența din partea unui cadru didactic perturbă grav mediul școlar, generează sentimente de teamă, de angoasă, care influențează negativ dezvoltarea normală a elevului. Poate avea loc și abandonul școlar.
Sursa: Ziarul de Gardă