Reguli privind educaţia timpurie a copiilor

129

Educarea unui copil este un proces foarte important, complex şi necesită multă răbdare din partea părinţilor. Pentru cei mici este foarte importantă atitudinea pe care o aveţi şi insistenţa vis a vis de anumite lucruri. Dacă astăzi nu-i permiteţi să privească mult timp televizorul, atunci este foarte important ca şi mâine să procedaţi la fel. Nu vă îngrijoraţi că repetaţi de mai multe ori acelaşi lucru, deoarece copiii trebuie să înţeleagă foarte bine ceea ce cereţi de la el.

Copilul începe de mic să se formeze ca personalitatea, de aceea, fiecare familie trebuie să aibă un set de reguli după care să se conducă.

Specialiştii recomandă câteva reguli utile privind educaţia copiilor mici:

• Discutaţi, ascultaţi şi comunicaţi des cu copilul.

• Stabiliţi reguli simple, clare şi uşor de înţeles.

• Utilizaţi în procesul de educaţie aprecierile atunci când copilul se comportă bine, dar şi pedepsele atunci când copilul are un comportament “nedorit”. Dacă copilul a greşit, este recomandabil să aplicaţi metode de pedeapsă fără falme şi violenţă, de exemplu, nu-i permiteţi să privească TV-ul.

• Fiţi convinşi şi nu faceţi excepţii de la regulile stabilite.

• Nu arătaţi slăbiciunea Dvs. şi ignoraţi plânsetele sau micile mofturi ale copilului.

• Nu strigaţi şi nu ţipaţi la copil, vorbiţi-i cu respect şi răbdare ori de câte ori este nevoie.

• Nu îi spune-ţi ca este un copil “rău”, evitaţi aceste calificări şi repetaţi de multe ori ce comportament aşteptaţi de la el.

A educa un copil înseamnă, de fapt, a-l ajuta să se autocontroleze, să înţeleagă ce comportament se aşteaptă de la el, să-l încurajeze, să-l înveţe a corecta singur greşelile, să poată gândi singur şi să fie capabil să ia decizii corecte.