Școala de vară SafeTeen, ediția a II-a, s-a încheiat: 50 de adolescenți și adolescente au creat conceptul campaniei naționale „Educația nu doare”

2

Educația nu trebuie să doară. De această opinie sunt 50 de participanți și participante ai Școlii de vară SafeTeen, ediția a doua, organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în perioada 24-28 iunie curent, cu suportul UNHCR Moldova. 

Timp de 5 zile, adolescenții și adolescentele, atât din Republica Moldova, cât și refugiați din Ucraina și stabiliți cu traiul în țara noastră, și-au împărtășit gândurile, ideile și emoțiile, au studiat despre procesele de participare a copilul, despre puterea vocii și acțiunii copiilor, pentru a putea pune bazele unei campanii naționale de sensibilizare cu ocazia Zilei Internaționale de Prevenire a Abuzului față de Copii, marcată în acest an pe 19 noiembrie. 


„Școala noastră de vară s-a angajat ferm să creeze un mediu sigur și educativ, unde am împuternicit adolescenții și adolescentele să-și facă vocea auzită referitor la problemele care îi afectează și să devină ambasadori ai non-violenței, capabili să influențeze pozitiv percepțiile și comportamentele în comunitățile lor”, a specificat Aliona Babachișvili, directoarea Școlii de Vară SafeTeen, ediția a doua. 

După ce au evidențiat 11 probleme pe care și-ar dori să le scoată în evidență, participanții au ales să-și îndrepte eforturile către domeniul educației, creând conceptul campaniei naționale „Educația nu doare”.  

Scopul campaniei este de a scoate în evidență exemplele pozitive din sistemul de educație, pentru a încuraja toți actorii implicați în proces să se respecte reciproc și să abordeze modele non-violente de educație. 
 
„Fie că sunteți din Ucraina sau din Moldova, obiectivul nostru comun și principal este de a îmbunătăți condițiile din școlile din țară, precum și să depunem tot efortul necesar pentru a îmbunătăți situația în general. De aceea, menționez că vă oferim în continuare tot suportul necesar pentru a implementa, dar și pentru a amplifica impactul campaniei și suntem deschiși pentru a ne întâlni cu reprezentanții grupului de lucru pentru a găsi soluții și pentru celelalte lacune identificate”, a specificat Katie Lampe, Child Protection Officer UNHCR Moldova. 

Prezent la evenimentul de prezentare a conceptului campaniei, Vasile Coroi,  Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a evidențiat creativitatea participanților și participantelor, reiterând suportul Oficiului în implementarea campaniei. 
 
Suportul pentru implementarea campaniei a fost reiterat și de către partenerii de la PLAN International, cu suportul cărora CNPAC a realizat prima ediție a Școlii de Vară. Silvia Bicenco, șefa misiunii PLAN International în Moldova, a menționat că elementul cheie care va asigura succesul campaniei este anume crearea conceptului de către participanți. 

Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, a specificat că „Simt un sentiment de mândrie față de tânăra generație pe care o reprezentați, pentru că aveți voci încrezute, voci puternice, convingeri pro drepturile copilului. Acest lucru foarte mult mă bucură, întrucât acest lucru înseamnă că societatea noastră are prezent și, la fel de important, are viitor”. 

Amintim că respectiva campanie urmează a fi implementată de CNPAC în parteneriat cu Oficiul Avocatul poporului pentru drepturile Copilului, în perioada 1-19 noiembrie 2024, iar adolescenții și adolescentele care au participat la elaborarea conceptul vor continua să fie parte a echipei de lucru. 
 
Această activitate este organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”.