Serviciile specializate ale Centrului Amicul, tot mai solicitate: 118 copii victime ale violenței, asistați în primele 6 luni ale anului 2024

28

În primele șase luni ale anului 2024, Centrul de Asistență și Reabilitare Psihosocială a Copilului și Familiei „Amicul” din municipiul Chișinău a continuat să ofere servicii specializate pentru copiii afectați de violență și familiile acestora. 

Statistici ale intervențiilor
În perioada raportată, către Centrul Amicul au fost raportate 128 de cazuri suspecte de violență din cele cinci sectoare ale Chișinăului: Botanica (19), Buiucani (16), Centru (17), Ciocana (50), Râșcani (26), inclusiv din suburbii (16). Autoritățile tutelare au referit 48 de cazuri (37%), rudele copiilor au raportat 19%, Centrul de Justiție Familială al Poliției a raportat 37% din cazuri, iar alte surse, inclusiv victimele, au raportat 8 cazuri.

Asistența psihologică
Pe parcursul acestor 6 luni, 118 copii victime ale diferitor forme de violență au fost asistați de specialiștii Centrului:

  • 39 fete și 30 băieți au fost victime ale abuzului psihologic,
  • 16 fete și 4 băieți – victime ale abuzului sexual,
  • 3 fete și 7 băieți au fost victime ale violenței fizice,
  • 2 fete și 1 băiat au fost neglijați,
  • 12 fete și 4 băieți au fost afectați de alienare parentală,
  • 7 copii au fost victime ale bullyingului.

De asemenea, 16 copii au fost implicați în cauze penale de violență în familie și abuzuri sexuale. Părinții și îngrijitorii, în număr de 99 (73 femei și 26 bărbați), au beneficiat de aproximativ 560 de ședințe de consiliere psihologică.

Intervenție în criză
În primul semestru al anului 2024, 14 copii și 10 părinți au beneficiat de intervenții în situații de criză, cu un total de 19 ședințe pentru copii și 18 ședințe pentru părinți. Intervențiile au abordat situații de abuz sexual, anxietate, depresie, tentative de suicid și comportamente autodistructive. Părinții au solicitat sprijin în gestionarea conflictelor legate de custodia copiilor și relaționarea cu aceștia.

Educație parentală
În perioada de raportare, 30 de părinți și îngrijitori au primit sesiuni pentru dezvoltarea abilităților parentale necesare pentru a răspunde nevoilor copiilor traumatizați. Programul „CONECT. Adolescență pe înțelesul părinților” a fost desfășurat, implicând 9 participanți în sesiuni structurale și alți 21 în sesiuni individuale, pentru a ajuta părinții să înțeleagă și să sprijine mai bine copiii lor.


Menționăm că beneficiarii serviciilor oferite de Centrul Amicul sunt copiii victime ale violenței, neglijării, exploatării, traficului și bullyingului, precum și copiii care sunt victime sau martori ai infracțiunilor și contravențiilor (după intervențiile realizate în cadrul procedurilor legale și/sau centrului regional de tip Barnahus).

De asemenea, sunt asistați copiii în situație de risc de violență, precum și părinții, membrii familiei și îngrijitorii acestora.

Activitățile de asistență specializată pentru copiii victime ale violenței au fost realizate în primele șase luni ale an  ului 2024 cu suportul financiar al ERIKS Development Partner. ERIKS nu împărtășește neapărat opiniile și interpretările exprimate. Responsabilitatea pentru conținut revine în întregime autorului.