Serviciul specializat de reabilitare psihosocială în mun. Chișinău va putea servi un model pentru alte regiuni ale țării

226

Pe 17 februarie curent a avut loc ședința comună a reprezentanților Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC), Direcțiilor sectoriale ale DGPDC și CNPAC, la care au fost discutate principalele realizări și provocări în domeniul asistenței specializate ale copiilor victime a violenței în mun. Chișinău. Domeniu care este asigurat grație parteneriatului durabil între cele două instituții, începând cu anul 2003, în cadrul Centrului de asistență psihosocială a copilului și familiei AMICUL. Astfel, în 2021, au fost asistați 350 copii dintre care 101 din municipiul Chișinău, cea mai mare pondere a copiilor asistați sunt copii abuzați psihologic, urmați de victimele abuzului fizic și sexual.

De asemenea, în cadrul întrunirii, CNPAC a prezentat principiile și tipurile de asistență care vor fi oferite în cadrul Centrului AMICUL în 2022 și a anunțat intenția de a pilota noi metode și instrumente de reabilitare psihologică și intervenție psihosocială, având la bază standarde minime de calitate, elaborate cu acest scop, care ulterior vor fi propuse pentru replicare la nivel național.

Astfel, în 2022, scopul primordial al Centrului AMICUL este de a oferi copilului victimă și potențială victimă a VNET și părinților/ persoanelor în grija cărora acesta se află, asistență specializată în vederea reabilitării copilului afectat de violență și dezvoltării abilităților parentale. În acest sens, în cadrul Centrului se va realiza asistență psihologică copiilor în vederea îmbunătățirii stării psiho-emoționale a acestora și a capacității optime de funcționare în plan individual și social. Unul din principiile aplicate în asistența specializată în cadrul Centrului AMICUL presupune valorificarea factorilor de protecție ale copilului și familiei, respectiv se va oferi asistență psihosocială părinților și persoanelor în grija cărora se află copiii, se va asigura accesul părinților și persoanelor în grija cărora se află copiii la activități de educație parentală.

Servicii specializate de reabilitare psihosocială vor fi prestate pentru copiii din aria administrativ-teritorială a municipiului Chișinău, iar intervenția psihosocială specializată se va baza pe evaluarea inițială și complexă realizată de către autoritățile tutelare în comun cu echipele multidisciplinare locale.

Datele Studiului Violența împotriva copiilor și tinerilor în Republica Moldova (VACS, 2019) relevă că două din cinci fete și băieți au fost supuși unei forme de violență, iar una din șapte fete și unul din douăzeci de băieți au fost abuzați sexual până la vârsta de 18 ani și doar 5% dintre victime au primit servicii de reabilitare psihologică.

„În absența unor servicii calitative de reabilitare psihologică sau a inexistenței totale în unele regiuni, toți acești copii victime pot avea parte de consecințe grave, severe, pe termen lung, de ordin psihologic, social și medical. Pe de altă parte, atât timp cât părinții și îngrijitorii acestor copii nu vor fi vizați de aceleași servicii, copiii se vor confrunta cu situația de a reveni în medii toxice și chiar periculoase. Astfel, este nevoie stringentă să fie reglementat acest tip de serviciu, iar autoritățile locale să poată crea și bugeta aceste servicii, în baza unor standarde racordate la cele mai bune practici internaționale”, a menționat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC.  

Pilotarea standardelor minime de calitate ale Serviciului specializat de reabilitare psiho-socială acopiior victime VNET se desfășoară cu suportul ERIKS Development Partner, în cadrul proiectului „Garantarea dreptului la recuperare psihologică pentru copiii victime ai violenței”, în perioada februarie 2022-decembrie 2023. În cadrul proiectului, CNPAC se va concentra pe trei dimensiuni: dezvoltarea în continuare a cadrului legal și a instrumentelor de lucru; pilotarea serviciului la Chișinău și acordarea de asistență copiilor victime ai violenței și familiilor acestora; pledoarie pentru bugetarea și procurarea serviciilor de către autoritățile locale din Chișinău și Bălți.

Detaliat despre necesitatea acestui serviciu CNPAC a scris în Documentul de poziție privind accesul copiilor victime și martori ai violenței la servicii de reabilitare psihologică.