Siguranța începe cu educația: 60 de elevi și eleve din raionul Șoldănești au învățat cum se pot proteja de abuzul sexual

10

Informația corectă și educația emoțională sunt esențiale pentru siguranța copiilor și adolescenților. În acest spirit, cursul de instruire „Împuternicirea copiilor pentru a se proteja de abuzul sexual”, organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în ultima lună a anului trecut , a adus beneficii nu doar pentru cei 345 de psihologi și psihopedagogi din țară, ci și pentru profesori și elevi.

La începutul lunii februarie, 60 de elevi din gimnaziile „Alexandru Grosu” (s. Dobrușa) și „Simion Cibotaru” (s. Cobîlea) au participat la sesiuni interactive menite să-i ajute să înțeleagă importanța emoțiilor în construirea relațiilor bazate pe respect, consimțământ și siguranță.

Elevii din clasele a VIII-a și a IX-a au explorat subiecte esențiale pentru protecția lor:

🔹 Dezvoltarea inteligenței emoționale și a rezilienței

🔹 Alfabetizarea emoțională și rolul său în prevenirea abuzurilor

🔹 Stima de sine ca factor de protecție

🔹 Recunoașterea și semnalarea comportamentelor nepotrivite

🔹 Cum să spui „NU!” și să stabilești limite sănătoase

Prin activități practice și discuții deschise, adolescenții au fost încurajați să identifice semnele abuzului și să ceară ajutor atunci când au nevoie.

Atelierele au fost organizate cu implicarea Rodicăi Turcan Frasinescu și a Linei Ciobîrcă, specialiste Sap Șoldănești, cărora le mulțumim pentru contribuția valoroasă!

Această activitate face parte din proiectul „Creșterea educației comunitare și a conștientizării cu privire la abuzul sexual asupra copiilor”, implementat de CNPAC cu sprijinul SOS-Kinderdörfer weltweit.