Siguranța online contează! 250 de specialiști din Moldova, instruiți pentru a preveni și interveni în cazurile de violență digitală asupra copiilor

38

În perioada 9-30 iulie curent, 250 de specialiști din domeniul protecției copilului care lucrează în Agențiile Teritoriale de Asistență Socială (ATAS) și Structurile Teritoriale de Asistență Socială (STAS) sunt instruiți pentru a dezvolta competențe de prevenire și intervenție în cazurile de violență digitală asupra copiilor.

În cadrul atelierelor de formare, facilitate de Viorica Adăscăliță, psihologă și formatoare națională, specialiștii din țară învață despre vulnerabilitatea copiilor față de violența digitală, care este portretul abuzatorului digital, cum trebuie să se manifeste specialistului în identificarea, prevenirea și abordarea eficientă a cazurile de abuz digital, precum și cum poate fi prevenită hărțuirea digitală și violența sexuală facilitată de TIC.

Daniela Sîmboteanu, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), a menționat că respectivul program a fost conceput de CNPAC pe baza datelor statistice colectate de Centrul La Strada pentru studiul „Incluziunea digitală și siguranța copiilor vulnerabili în mediul digital în Republica Moldova”, care urmează să fie lansat.

„Suntem preocupați de faptul că, navigând în lumea virtuală, tot mai mulți copii și adolescenți sunt expuși la diverse riscuri și activități care le pot dăuna atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Din acest motiv, am considerat necesar să dezvoltăm această serie de instruiri, în cadrul cărora ne împărtășim experiența vastă acumulată pe parcursul a peste 25 de ani.

Scopul nostru este să ajutăm specialiștii să identifice situațiile alarmante și să învețe metode eficiente de prevenire a acestor cazuri”, a specificat Daniela Sîmboteanu.

Participând la deschiderea seriei de ateliere, Doina Popa, consultantă superioară Direcţia politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii din cadrul MMPS a ținut să evidențieze importanță instruirii continue: „Consolidarea capacităților specialiștilor este unul dintre obiectivele majore ale Ministerului, dat fiind faptul că nicio inițiativă nu este posibilă fără oameni, resursa umană fiind cea mai valoroasă în acest proces complex de implementare a politicilor publice eficiente”.

De menționat este faptul că prin acest program se urmărește nu doar îmbunătățirea competențelor specialiștilor, ci și crearea unui cadru de cooperare și schimb de bune practici, dat fiind faptul că, potrivit unui studiu similar, publicat de Centrul La Strada în anul 2021, cel mai des copiii din Republica Moldova se confruntă cel mai des cu următoarele probleme: au deschis întâmplător imagini sau secvențe video cu caracter sexual în timp ce căutau informații pe internet (13%), au primit mesaje ce conțineau cuvinte vulgare sau imagini cu conținut sexual (12%), au primit mesaje înjositoare (12%).

Informăm că, în perioada noiembrie 2023 – august 2024, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Centrul La Strada, cu suportul proiectului „Date pentru Impact (D4I)”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), realizează activități ce țin de incluziunea digitală și siguranța copiilor vulnerabili în mediul digital în Republica Moldova.