Micii utilizatori ai serviciilor de bibliotecă din Chișinău, Orhei și Strășeni au posibilitatea, începând cu luna noiembrie, să-și dezvolte competențe de a face față situațiilor potențial periculoase în stradă, acasă, la școală, în parc sau în alte locuri.
Copiii vor învăța regulile de siguranță într-o manieră interactivă și plăcută utilizând jocul „În drum spre casă”. În acest proces vor fi ghidați de cei 30 bibliotecari instruiți de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) pentru aplicarea programului structural de dezvoltare a rezilienței adresat copiilor de vârstă școlară mică (6-12 ani) – „În drum spre casă”.
Pentru a crea un mediu sigur în bibliotecă și a ajuta copiii aflați în situații de risc, CNPAC a instruit, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie, bibliotecarii în vederea recunoașterii factorilor de risc și a rezilienței în situațiile de abuz, în vederea identificării semnelor și consecințelor abuzului fizic, psihologic, sexual și ale neglijării.
De asemenea, specialiștii au fost familiarizați cu prevederile legale referitoare la responsabilitatea bibliotecarilor în identificarea și raportarea situațiilor suspecte de abuz, neglijare sau exploatarea a copilului. În acest sens, bibliotecarii au exersat completarea fișei de sesizare și realizarea interviului de protecție cu copii.
Amintim că programul „În drum spre casă” este unul recunoscut pe plan internațional, drepturile de autor aparținând Centrului Saogas Vaiko Centras, iar adaptarea și dreptul de utilizare a acestui program în Republica Moldova aparțin în exclusivitate CNPAC.
Activitaea este realizata cu suportul OAK Foundation.