„Vocea mea contează”: 15 adolescente au încurajat peste 50 de polițiști din Republica Moldova să fie mai empatici cu fetele și femeile care devin victime ale violenței

17

În cadrul campaniei mondiale „16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen”, desfășurată anual între 25 noiembrie și 10 decembrie, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a organizat un panel de discuții intitulat „Vocea mea contează: ascultă, crede, protejează!”

Activitatea a fost concepută de 15 adolescentele membre ale grupului de inițiativă Youth Advisory Board – Fetele împotriva violenței, reunind forțe de ordine, apărători ai drepturilor omului și psihologi.

În deschiderea evenimentului, Maha Damaj, reprezentanta de țară a UNICEF în Republica Moldova, a declarat: „Voi sunteți inima acestei mișcări. Curajul vostru de a spune lucrurilor pe nume ne inspiră să vă ascultăm și să acționăm”.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a subliniat necesitatea colaborării în diminuarea fenomenului violenței: „Toți trebuie să contribuim – de la mediile educaționale, părinți și familie, până la poliție și autorități publice locale”.

Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, a adresat un apel către polițiști, evidențiind importanța sensibilității în interacțiunea cu victimele: „Primul contact cu victima este crucial. Dacă victima este încurajată să vorbească și să ceară ajutor, șansele de a ieși din cercul violenței cresc semnificativ”.

Ulterior, în cadrul panelului de discuție „Vocea mea contează: ascultă, crede, protejează!”, 5 din cele 15 fete din grupul de inițiativă au relatat cine sunt ele, cu ce s-au ocupat în primele 9 luni de la crearea grupului, dar și de ce au ales să se adreseze un apel la empatie către toți polițiștii din țară.

„Fiecare fată și femeie, care trece printr-o situație de violență, are dreptul să fie ascultată fără prejudecată, să fie crezută fără a-i fi puse la îndoială cuvintele și să fie protejată cu profesionalism. Această activitate este despre noi – fetele care vrem să trăim într-o lume în care să nu ne fie frică să cerem ajutor, dar și despre voi, domnilor polițiști, care interacționați printre primii cu victimele violenței”, a menționat Nicoleta Murafa, membră a grupului „Fetele împotriva volenței”.

De asemenea, un spot creat în cadrul proiectului a fost prezentat în timpul evenimentului, având scopul de a sensibiliza polițiștii și de a-i încuraja să fie mai empatici și deschiși în interacțiunile cu victimele violenței.

Panelul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri către specialiști, la care au participat:

  • Parascovia Topadă-Coroi, psihologă CNPAC
  • Liliana Grosu, deputată în Parlament
  • Neli Lelenco, specialistă la Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței
  • Aliona Dragomirețcaia, șefa Secției Securitate Publică a IGP

    Activitatea este parte a proiectului UNICEF Moldova „Servicii mai bune pentru copii în contact cu sistemul de justiție, părinți și adolescente”, realizat cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare și implementat de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC).

    Grupul de inițiativă „Fetele împotriva violenței” (Youth Advisory Board), creat de CNPAC în parteneriat cu UNICEF Moldova, este format din 15 tinere din întreaga țară, pregătite să-și folosească ambiția și vocea pentru a sensibiliza societatea cu privire la violența bazată pe gen.