Vreţi ca „ei” să mă omoare?

12

Comportamentul nefiresc al unui copil de 8 ani dintr-o suburbie a mun. Chişinău a alertat specialiştii din şcoală, care au semnalat cazul unei instituţii de protecţie a copilului. În urma investigaţiilor, s-a contat că băieţelul este victima violenţei în familie, fiind neglijat de mamă şi bătut cu cruzime de concubinul ei.

Cazul a fost depistat cu ajutorul psihologului şcolii. „Chiar din primele zile de scoală, Andrei nu a vrut să stea în bancă, de rând cu ceilalţi copii. Cât durau lecţiile, el stătea pitit sub bancă. La cererea învăţătorului, îşi făcea temele, însă nu răspundea la întrebări şi nu comunica cu nimeni. Era violent cu colegii săi şi nu permitea nimănui să se apropie de el. Acest comportament a pus-o în gardă pe diriginta clasei, care a anunţat directoarea. „Astfel, cazul a ajuns la mine”, ne-a povestit psihologul şcolii. „Atunci când se simţea în pericol, băiatul scotea nişte sunete ciudate, se ascundea sub scaune, nu permitea nimănui să se apropie. A trecut mai mult timp până când Andrei a recunoscut că este bătut în familie, de concubinul mamei sale. Ne-a pus în gardă şi faptul că băiatul a venit pentru prima dată la scoală la vârsta de opt ani.” Psihologul instituţiei de învăţământ a raportat cazul Centrului de asistenţă psiho-socială a copiilor supuşi abuzului „Amicul” din Chişinău. Urmând procedura legală, specialiştii de la „Amicul” au luat legătura cu autoritatea tutelară – Direcţia pentru protecţia drepturilor copilului din mun. Chişinău.

Cadrele didactice pot ajuta copiii abuzaţi şi neglijaţi

Profesorii şi educatorii sunt cei care interacţionează zilnic cu copiii. Acest lucru le permite să depisteze mai uşor copiii care suferă în urma abuzului sau neglijării în familie. Din acest motiv, cadrele didactice au un rol extrem de important în sistemul naţional de referire a cazurilor de violenţă asupra copilului, alături de medicii de familie. 

„Este foarte important ca atunci când află despre un abuz, persoanele care se află în contact permanent cu copiii să nu se limiteze doar la intervenţia lor, ci să sesizeze toate organele competente pentru rezolvarea problemei”, spune Rodica Coretchi-Mocanu, manager al Centrului „Amicul”, un serviciu care acordă asistenţă complexă copiilor supuşi abuzului şi neglijării, având o experienţă de 10 ani în domeniu. Printre indicatorii abuzului şi neglijării sunt şi scăderea capacităţii de studiu sau devierile de comportament, ca în cazul lui Andrei. 

Unde pot fi raportate cazurile de abuz?

În cazurile de abuz grav asupra copilului, cu urme de violentă pe corp, va fi anunţat, în primul rând, Serviciul de Urgenţă, medicul din instituţia de învăţământ sau medicul de familie. La fel, cazul trebuie semnalat poliţistului de sector sau Comisariatului de poliţie din sectorul sau raionul respectiv, pentru a înlătura agresorul, iar copilul să fie protejat de un eventual abuz. 

width=20Citiți materialul integral