Ziua Internțională pentru Nonviolență în Școală

58

Astăzi, 30 ianuare curent, este marcată Ziua Internțională pentru Nonviolență în Școală. O zi importantă în care Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) își reiterează susținerea pentru dreptul copiilor la protecție de orice formă de violență. Mesajul acestei zile trebuie să dureze și să se manifeste în fiecare zi, educând în timp întreaga noastră societate.

Indiferent că este vorba despre intimidare verbală sau fizică, hărțuire sexuală, sau pedepse corporale, violența în școli este, din păcate prezentă în viața cotidiană a copiilor.

Știați că în anul 2020, peste 86% dintre elevii claselor a VI-XII-a au fost afectați de fenomenul bullying-ului în școli, iar 34% dintre aceștia s-au aflat atât în poziția de victimă, și agresor, cât și în cea de martor.  

Conform studiului Bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova, agresorii, în cazurile de bullying reprezintă 41,1% din totalul adolescenților, victimele bullying-ului reprezintă 70,8% din totalul elevilor iar martori ai bullying-ului sunt 75,6% din totalul elevilor chestionați.

Bullying-ul este o experiență primejdioasă, dar care poate fi evitată de mulți copii din țara noastră și de pe întreg globul. Agresorii sau victimele bullying-ului sunt mai susceptibili să prezinte simptome de depresie și anxietate, au o stimă de sine scăzută, se simt singuri. În unele cazuri, își pierd interesul pentru activități. Problemele emoționale și de comportament de care suferă atât victimele, cât și agresorii, pot continua în viața de adult.

Conform Raportului generalizat privind cazurile de abuz asupra copiilor, semestrul I, anul de studii 2022-2023, efectuat de către MinisteruL Educației al Republicii Moldova, au fost înregistrate 3589 cazuri de violență asupra copiilor, principala sursă a sesizărilor fiind profesorii și colaboratori ai instituțiilor de învățământ.

De aceea încurajăm învățătorii, profesorii, părinții, tutorii și persone care au în grija lor copii, să contribuie activ la instruirea, asistarea și susținerea copiilor cu informații educaționale referitor la toate formele de abuz. Deoarece sănătatea psihică a copiilor este un factor important pentru fiecare dintre noi. Iar școala trebuie să fie un mediu sigur și prietenos copiilor, locul unde aceștia se dezvoltă, învață, descoperă lucruri frumoase și crează prietenii.

Profesioniștii implicați în domeniul educației pot contribui la prevenirea și diminuarea situațiilor de violență în rândul adolescenților prin urmarea recomandărilor Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului, aprobată de Ministerul Educației și Cercetării prin ordinul 1024/2022. 

Părinții pot beneficia de programe de educație parentală elaborate de CNPAC: „Fără palme – Cum să stabilim cu grijă și respect limite pentru copii de 0-7 ani” și „CONECT – Adolescența pe înțelesul părinților”. 

CNPAC va continua să promoveze prin activitatea s-a principiul nonviolenței față de copii. Toţi copiii trebuie să beneficieze de șansa de a învăța și de a reuși în viaţă. Combaterea oricărei forme de violență asupra copiilor este posibilă doar prin eforturi comune de identificare a soluțiilor, implimentarea acestora dar și prin sensibilizarea opiniei publice vizavi de acest subiect.

În acest sens, a fost creat și site-ul 12plus.md unde invităm adolescenții să se informeze referitor la situațiile de risc https://12plus.md/stories/ să găsească răspuns la cele mai frecvente întrebări de adolscență https://12plus.md/adolescenti/ sau să primească suportul  necesar la diferite subiecte de interes pentru tineri de la psihologii noștri https://12plus.md/vlogs/

Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli este o inițiativă mondială, independentă, liberă și nonguvernamentală, ce dorește sensibilizarea oamenilor cu privire la violența din școli. Această zi promovează armonia, toleranța, solidaritatea și respectul față de drepturile omului.

Gandhi spunea că „nonviolenţa este arma celor puternici”. Haideți să fim puternici împreună și să promovăm armonia, toleranța, solidaritatea și respectul față de copii, în toată țara. Violența din școli poate fi prevenită, acționând la timp și în unison!